Advert

‘Yeşil’ Ulaşımla 1.770 Ton Karbondioksit Salınımı Engellendi

Türkiye’de ilk olan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsler hizmete girdiği 16 ayda 4 milyon 45 bin yolcu taşıdı. 13 milyon 600 bin TL yakıttan tasarruf sağlayan 20 elektrikli otobüs, bin 770 ton karbondioksit salınımını da engelledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun’a kazandırdığımız vizyon projelerden birisi olan elektrikli otobüsleri halkımız çok sevdi. Çevre dostu elektrikli otobüsler bir yandan büyük bir tasarruf sağlarken bir yandan da sıfır karbon hedefine önemli katkı veriyor” dedi.

SAMSUN HABER - 09-01-2024 15:51

‘Yeşil’ Ulaşımla 1.770 Ton Karbondioksit Salınımı Engellendi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada tasarruf sağlamak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla 2022 yılında Türkiye’de ilk olan hızlı şarj özelliğine sahip lityum pilli elektrikli otobüsleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde ASELSAN ve TEMSA işbirliğinde Samsun’a kazandırdı. İlk olarak 2022 yılında Samsun’un ev sahipliğini yaptığı TEKNOFEST Karadeniz ile birlikte yolcu taşımaya başlayan elektrikli otobüslerle hizmete girdiği 16 ayda 4 milyon 45 bin yolcu taşıdı. Yazılım ve tasarımı yüzde yüz yerli olan elektrikli otobüsler, 13 milyon 600 bin TL yakıttan tasarruf sağladı. 20 elektrikli otobüs, bin 770 ton karbondioksit salınımını da engelledi. Elektrikli otobüsler 10 dakikalık batarya şarjıyla 80-90 kilometre yol gidiyor. Fosil yakıta göre 4’te 1 ekonomik ve çevre dostu olan otobüsler vatandaşlara sessiz bir şekilde yolculuk yapma imkanı sağlıyor.

‘SAMSUN’DA TOPLU ULAŞIMDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTIK’

Elektrikli otobüslerin 2022 yılında devreye girmesiyle birlikte Samsun’da toplu ulaşımda yeni bir dönem başlattıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun’a kazandırdığımız vizyon projelerden birisi olan elektrikli otobüsleri halkımız çok sevdi. Çevre dostu elektrikli otobüsler bir yandan büyük bir tasarruf sağlarken bir yandan da sıfır karbon hedefine önemli katkı veriyor. 20 elektrikli otobüs şuanda kentimizde hizmet vermeye devam ediyor. Yeşil enerji ile hem maliyetleri düşürüyoruz hem de doğayı koruyoruz. Bu kapsamda elektrikli otobüsler ile bin 770 ton karbon salınımını engelledik. Bu çok önemli bir miktar. Vatandaşlarımızda oldukça memnun. Elektrikli otobüsler bizim çok önem verdiğimiz bir projemiz. Vatandaşlarımız tarafından oldukça sevilmesi ve takdir edilmesi bizleri de mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

‘SESSİZ VE KONFORLU’

Çevre dostu elektrikli otobüsler konforlu ulaşım imkanı ile vatandaşları memnun etti. Elektrikli otobüslerle seyahat etmekten çok memnun olduklarını belirten Dilek Başalan, “Çevre dostu bu otobüslerin trafikte olmasından son derece mutluyuz. İyi ki alınmış, kentimizde hizmet veriyor” diye konuştu. Mustafa Yeşilyurt isimli vatandaş ise şunları söyledi: “Çok güzel bir hizmet. Bu yeşil renkli otobüsler daha rahat, geniş ve sessiz. Karbon solumamızı engelliyor. Çevre kirlenmiyor. Emeği geçenlere teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Elektrikli otobüsleri her sabah okula giderken kullandığını söyleyen Betül Töre ise “Ben çok memnunum. Her sabah bu otobüslere biniyorum. Sessiz ve konforlu. Her şeyden önce çevre dostu. Keşke bütün araçlar elektrikli olsa. Hava kirliliğini önlemek adına bu çok önemli” dedi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Bilim Samsun’da 23 Nisan’a Özel Etkinlik

Bilim Samsun’da 23 Nisan’a Özel Etkinlik

24-04-2024 - SAMSUN HABER

Çocuk Meclisi 23 Nisan’a Özel Toplandı

Çocuk Meclisi 23 Nisan’a Özel Toplandı

24-04-2024 - SAMSUN HABER

Çarşamba Haber Dullarla Sohbet