Advert

Abano Geleneği Çarşamba’da Yaşıyor

Çarşamba Gürcü Kültür Derneği tarafından her yıl 20 Mayıs’ta gerçekleşen Abano geleneği Çarşamba ilçesi Kestanepınar Mahallesi’nde yaşatılıyor.

İLÇE HABER - 20-05-2023 15:29

Abano Geleneği Çarşamba’da Yaşıyor

Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Başkanı Vet. Hek. Ömer Semiz, atalarından kalan mirası yaşatmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Abano’nun kelime anlamının ‘yıkanmak’ olduğunu dile getiren Başkan Semiz, “Burada atalarımız gibi bizde geleneğimizi yaşıyoruz. Abano gününü yaşatmak için namazımızı Dereçatı Cami’nde eda edip Abano Deresi’ne Çarşamba Belediye Başkanımız Sayın Halit Doğan, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanımız Sayın Taner Özden, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Ayhan Sonkaya ve mahalle halkımız ile birlikte yürüyüş yaptık. Her yıl 20 Mayıs’ta bu geleneğimizi yerine getiriyoruz. Abano Deresi’nin suyu ağrılara iyi geldiği için yanımızda getirdiğimiz şişelerle su alıyoruz ve suyun bulunduğu yerdeki çamurdan yüzümüze sürüyoruz ve haşlanmış yumurtaları yiyoruz. Abano gününde erkekler ve kadınlar farklı saatlerde Abano Deresi’ne gelerek yerde yıkanırlardı. ayrıca Abano deresinde efsanevi “Gvel Meşrapi” denilen bir yılan yaşadığını da ifade ederek, bu yılanın başında altın taşlan yapılı bir tacı varmış. Her sene Mayıs ayında sabah bu tacı başından çıkarıp bir kenara koyar ve suyun altında yıkanırmış. Köy erkekleri bu tacı ele geçirmek için sabaha karşı Abanoya gelir ve beklerlermiş. Boş durmamak için ve geliş maksatlarını biraz örtmek için kaplara su doldurma faaliyetine girişirlermiş. Bizde bu geleneği yaşatmak için burada buluştuk ve hep birlikte ritüelleri uyguladık” diye konuştu.

Dereye gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Kestanepınar Mahallesi Dereçatı Camii’nde katılımcılara geleneksel Gürcü yemekleri ikram edildi.

Haber: Yaşar KARAMAN

1ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
2ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
3ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
4ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
5ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
6ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
7ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
8ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
9ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
10ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
11ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
12ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
13ABANO GELENEĞİ ÇARŞAMBA’DA YAŞIYOR
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Öğrencilerden İlçe Jandarma Komutanı Çelik’e Ziyaret

Öğrencilerden İlçe Jandarma Komutanı Çelik’e Ziyaret

18-04-2024 - İLÇE HABER

Gürcü Kültür Derneği’nde Bayramlaşma

Gürcü Kültür Derneği’nde Bayramlaşma

10-04-2024 - İLÇE HABER

Çarşamba Haber Dullarla Sohbet