COVİD-19 İLE NASIL MÜCADELE EDİLDİ İSE KAHVERENGİ KOKARCA İLE DE MÜCADELE EDİLMELİ
‘Kahverengi kokarca zararlısı ile Covid-19 ile mücadele edildiği gibi mücadele edilmeli’ diyen Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, “Kahverengi kokarca zararlısını Türkiye 4 yıldır biliyor, biz geçen sene duyduk. Bu sene de bu faciayı hep birlikte yaşıyoruz. Vatandaşlarımız ‘geç kaldık’ diyor. Hiçbir şey için geç kalınmaz. Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti, biz büyük bir devletiz. Burada hiçbir şey için geç kalınmaz. Bu sorunun bu kadar büyük ve tehlikeli olacağını öngörememiş olabiliriz, ancak bununla mücadele etmemiz gerekiyor. 2023 yılında Çarşamba Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcımız, İl Tarım Müdürümüz ve üniversiteden bir hocamız kahverengi kokarca zararlısı ile alakalı olarak bir rapor sundular. O zaman bu zararlının Ordu sınırında olduğunu ve müdahale etmezsek bu sene için ilimizde olacağını ve tarımı çok kötü şekilde etkileyeceğini söylediler. İl Tarım Müdürümüz; ‘nasıl ki Covid-19 ile mücadele ettiysek bununla da aynı şekilde mücadele etmeliyiz’ dedi. Orada da söyledik; bu madem bu kadar tehlikeli bir şey bunun mücadelesini hep birlikte yapalım. Devletimiz nasıl ki Covid-19’a müdahale etti ise kahverengi kokarca zararlısına da müdahale etsin! Bununla mücadele için ilacını çıkaralım, daha da önemlisi insanların inisiyatifine bırakmayalım. Ben köyde oturuyorum, benim fındık bahçem yok. Ancak ben balkonda oturamıyorum, evimde cam açamıyorum. Bu aile yaşantısına etkileyen bir durumdur. Devletimiz bununla alakalı bir çalışma yapıyor, bizlerde halkımızın bize ilettikleri taleplerini yetkililere ve Cumhurbaşkanımıza iletmek istiyoruz. Biliyoruz ki; Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman halkının yanında olmuştur ve bunda da olacaktır” şeklinde konuştu.
ARAZİLERİMİZ BOŞLUK BIRAKMADAN İLAÇLANSIN
Tüm arazilerin devlet tarafından ilaçlanması gerektiğini dile getiren Özkan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bazı bahçelere tuzaklar kuruldu ama çok fazla fayda göstermedi. Kış aylarında ilçe tarım yetkilileri, ziraat odası yetkilileri kahvehanelerde toplantılar ve bilgilendirmeler yaptı. Ancak biz bunun bu kadar büyük bir tehlike olduğunun farkında değildik. Bu dönem bunu yaşadık ve öğrendik. Biz Türk milletinin en büyük özelliğidir; biz yaşayınca öğreniyoruz. Şu anda fındık hasadı yapılıyor. En büyük sorunu şu anda fındıkta yaşıyoruz. Vatandaşlarımız fındığını toplamaktan vazgeçiyor. Fındıkta belirli bir piyasa yok. Aynı fındığa aynı gün içerisinde bir zahireci 27 lira fiyat veriyor, diğeri 35 lira veriyor, diğeri de 55 lira fiyat veriyor. Fındıkta bir tekel olması gerekiyor. Zahirecinin şu anda bunu yapmasındaki en büyük sebep; TMO’nun şu anda fındık almıyor olmasıdır. TMO fındık alıyor ancak kendisine verilen yetkiler dahilinde alıyor. Bu zararlı ile mücadelede ilaçlama yapmamız gerekiyor. Ancak ‘benim meyvem sebzem yok’ diye ilaçlama yapmayan komşusuna da zarar vermiş oluyor. Benim köyümde 100 tarla var, bu tarla sahiplerinden 65’i şehir dışında yaşıyor. Bu insanlar Mart ayında gelip tarlasını, bahçesini ilaçlamaz. Bir vatandaş ilaçlama yapmazsa diğer vatandaşlar zarar görür. Bu memlekette sadece tarım arazileri yok. Devletimizin mera alanları var, okullarımız var, mezarlıklarımız var. Tapusu bizde olmayan bir şeyi biz vatandaş olarak ilaçlamayız. Bir veya iki seneye mahsus olmak üzere mazot ve gübre desteği verilmesin ve bunun yerine devletimiz tarafından tüm arazilerimiz boşluk bırakmadan ilaçlansın. Bununla alakalı olarak da kanun teklifi hazırlanmalıdır.”
TMO’NUN FINDIK ALIM KURALLARI ESNETİLSİN
Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, “Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz; şu anda 32-35 randıman fındık var. 40 randımanın üzerinde fındık yok. TMO fındık alımlarında detaylı inceleme yapıyor. Ancak bu dönem o dönem değil. Bu sorunla alakalı olarak üreticilerin de sorumluluğu var müdürlüklerin de sorumluluğu var. Cumhurbaşkanımızın duruma müdahalesi ile TMO’nun bu seneye özel olarak fındık alım kuralları esnetilecektir. TMO fındığın randımanı ne ise o randımanın fiyatı üzerinden fındığı alsın. Maliyetler yüksek, bu nedenle vatandaşlarımız mağduriyet yaşıyor. Cumhurbaşkanımızın konu ile alakalı müdahalesini ve üreticinin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Açıklamaya muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Haber: Yaşar KARAMAN