İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 21-11-2023 12:41

Ayvacıklı Çiftçiler Erdoğan'a Seslendi

Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, çiftçiye 5 bin lira emekli ikramiyesini, alan bazlı fındık desteğinin artırılmasını ve kilosu 100 liraya çıkan fındıkla ilgili TMO'nun farkı üreticilere vermesini talep etti. Avcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çözüm çağrısı yaptı.

Ayvacıklı Çiftçiler Erdoğan'a Seslendi

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, ilçede geçimini tarımla sağlayan çiftçilerle biraraya gelerek sorunlarını dinledi. Avcı, çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık ikramiye konusunda emekli çiftçilere haksızlık yapıldığını belirterek, alan bazlı fındık desteklerinin 8 yıldır güncellenmediğini, kilosu 100 liraya yükselen fındık konusunda Toprak Mahsülleri Ofisi'nin(TMO) fiyat farkını üreticilere vermesi gerektiğini söyledi.

'EMEKLİ İKRAMİYELERİ ÇİFTÇİLERİ DE KAPSAMALI'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çözüm çağrısı yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhuriyet'in 100. Yılı münasebetiyle bir sefere mahsus olmak üzere emeklilerimize 5 bin lira ikramiye sözü açıklamıştır. Bu sözü müjde olarak kabul ettik. Ancak ne yazık ki gece-gündüz demeden sabahın 5'inde kalkarak Türk ekonomisine milli gelirimize katkı sağlamak için üreten çiftçilerimiz bundan muaf tutulmuştur. İlk açıklamada Cumhurbaşkanımız bütün emekliler olarak bu konuyu gündeme taşımıştır, ama sonra anlaşılmıştır ki ne yazık ki çiftçilerimiz bu haktan muaf tutulmuştur. Ayvacıklı, Samsunlu ve bütün Türkiye’deki çiftçilerimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a seslenmek istiyorum; Sayın Cumhurbaşkanım pandemi döneminde biz çiftçilere  'bir karış dahi toprak ekilmeden dikilmeden boş bırakılmamalıdır' şeklindeki talimatınız üzerine, çiftçilerimiz gece-gündüz, hastalık, pandemi,  gücük ayı, kara kış, zemheri demeden üretmeye devam etmiştir. Cumhurbaşkanım çiftçilerimizin yüzde 90'ı Cumhur İttifakı'na destek vermiştir. Temmuz ayından bu yana 7 bin 500 TL maaşa mahkum edilen emekli çiftçilerimiz ve emeklilerimiz, şimdi kış ayı girerken 5 bin TL gibi bu enflasyonda çokta fazla önemi olmayan ikramiyeden mahrum bırakılmıştır. Bu durum, çiftçilerimizi ziyadesiyle üzmüştür "dedi.

'FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK GÜNCELLENMELİ'

Fındıkta alan bazlı desteğin 8 yıldır güncellenmediğine dikkati çeken Avcı, "Sayın Cumhurbaşkanım, alan bazlı fındık desteklemesi, 8 yıldır 170 TL olarak hala devam etmektedir. Herşeyde yüzde 300-400 girdi fiyatlarına zam gelmesine rağmen, ne yazık ki alan bazlı destek 1 TL bile artmamıştır. Çiftçimiz, fındık fiyatlarından dolayı memnuniyet göstermiştir. Sayın Cumhurbaşkanım 400-500 rakımdan sonraki çiftçimiz fındığını kurutamamıştır. Bunun içinde 100 TL fiyat bandından fındığını satamamıştır. TMO'nun yeniden güncelleme yaparak fındığını kurutamayan çiftçilerimiz için ve TMO'ya fındığını teslim etmiş çiftçinin, bu serbest fiyatı ile arasındaki fiyat farkı mutlaka ama mutlaka çiftçilerimize verilmelidir. Çünkü çiftçimiz devletine güvenmiştir, çifçi devletimize itibar etmiştir. Fındık fiyatları serbest piyasada 100 TL'yi bulmuşşa TMO'da fiyat güncellemesi yaparak bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını talep etmekteyiz. Çiftçilerimizin bir çoğu kayıt sildirmesi yapmak istemektedir ama bu 5 bin TL'yi almak için bir fayda değildir. Çünkü bu parayı almak için 1 Ekim 2023 tarihinde ÇKS sisteminden çıkmış olması lazım ki desteklemeyi alabilsinler. Ziraat Odası Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, bu konu üzerindeki talebi yüksek sesle hükümete seslenmesinden sonra sadece Ziraat Odalarına kayıtlı olanlar bu şekilde mağdur olmuş zannedilmektedir. Oysaki her hangi bir odaya kayıtlı olan emeklimiz, bu haktan faydalanmamaktadır "ifadelerini kullandı.

'TARIM MİLLİ EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ'

Tarımın milli ekonominin bel kemiği olduğunu söyleyen Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı,  "Paramız pulumuz olabilir. Eğer bir şey yoksa trilyonların olsa nerden alacaksın. Onun için çiftçimizin üretimden vazgeçmemesi adına, çiftçimizin üretmesi adına burdan bütün siyasi parti genel başkanlarına, bütün bölgemizin milletvekillerine ve başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesini, çiftçilerimiz adına arz ve talep etmekteyiz. 200-250 yıldır atasından dedesinden tırnaklarıyla imar ettiği açtığı fındık yetiştirdiği bağ bahçe yaptığı yerlerin fiyatını, haritada yerlerini bile gösteremeyecek olan genel müdürler, Ankara'da masa başından 2B arazilerine 50 bin TL -100 bin TL fiyat koymaktadırlar.Çiftçimiz atasından dedesinden kalan toprağa 50-100 bin TL para verecek, çiftçimiz 170 TL olan desteklemesi 8 yıldan bu yana yine aynı rakamda kalacak. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar beyefendinin aynen ifadesini okuyorum; “Çiftçilerimiz yaşanan bu mağduriyetin önümüzdeki süreçte verilecek destekler veya ikramiyelerde engel teşkil edeceği endişesini taşımaktayız "diyor. Yani bu böyle kalmayabilir biz hakkımızı arayacağız ve Sayın Cumhur Başkanımız da inşallah bu çiftçinin sesine kulak verecektir "diye konuştu.

Basın açıklamasında söz alan çiftçiler ;

“Cumhurbaşkanımız her şeyi görüyor da bizi neden görmüyor benim yedi çocuğum var onlara yerlerimi pay etsem bana ne kalıyor bende bu yerlerimi ekip biçerek geçiniyorum onuda verirsem ben ne ile geçineceğim.

Vatandaş emekli olmuş ama ne şartlarla olmuş kimisi yurt dışında çalışmış bazımız ineğini tavuğunu satmış emekli olmuş bağkurumuzu bir gün geçirsek hemen faziyle alıyorlar biz türkiye cumhuriyeti vatandaşı değilmiyiz bizim tc miz yokmu biz iltica etmedik bizim farkımız ne ayrımcılık neden oluyor varsa hepimize yoksa hiç birimize bu olmaz yanlış bir şey ya hep ya hiç.

Televizyonda yayınlarda emekli emekli dediler emekliye ikramiye ve fark vereceğiz dediler ama üzerine kalem çektiler bu vatandaşlar bu paraları almasa aç mı kalacaklar bunlar hikaye gözümüze kül atmak ama vatandaşın gözü kül yemez kimse açlıktan ölmez aç mezar yoktur bu dünyada.

Ben isterdimki Cumhurbaşkanımızdan bir asrı deviren bir cumhuriyetin 100. Yılında hiçbir vatandaşı ayırmadan vermesi gerekirdi ben burdan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum siz ileriyi gören bir insansınız ben öyle düşünüyorum en azından ve bir cumhuriyet kolay gelmedi ve bir cumhuriyeti ayakta tutan insanları mağdur etmeniz bence yanlış saygılar sunuyorum” dediler.

AdminAdmin