İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 12-12-2023 19:12

Başkan Doğan, “Olası Bir Afete Karşı Eğitimlerimiz Başlıyor”

Çarşamba Belediyesi afet konusunda toplumu bilinçlendirmek ve eğitmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG AMEDER) Samsun İl Temsilcisi Eren Yaşlı ile “Mahalle Afet Kurulları” kurulması için protokolü imzaladı.  Çarşamba Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrası tüm imkanlarını da deprem bölgesine seferber ederek duyarlılığını göstermişti. Başkan Doğan, “Ülkemizde yaşanabilecek olası bir afete hazır olmak için gönüllü vatandaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Başkan Doğan, “Olası Bir Afete Karşı Eğitimlerimiz Başlıyor”

Çarşamba Belediyesi olası bir afet anında ilk müdahalenin sağlanması, vatandaşların bilinçlendirilmesi için çalışmalara başladı. Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ve Çarşamba Belediyesince imzalanan protokol sonrası, Çarşamba’da “Mahalle Afet Kurulları” kurulması için ilk adım atıldı. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve ülkemizi yasa boğan deprem sonrası hepimiz bir kez daha ilk müdahalenin ve afet tedbirlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavramış olduk. Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ile yapmış olduğumuz protokol sonrası her mahallemizde acil müdahale ekipleri oluşturmuş olacağız” diye konuştu.

“Çarşamba duyarlı bir ilçe”

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Çarşamba’mız genç nüfusu çok yüksek bir ilçe. Her konuda çok duyarlı insanımız var. Buna Kahramanmaraş depreminde de bizzat şahit olmuştuk. Vatandaşlarımızın ellerinde avuçlarında ne varsa getirmişler; ekmeklerini, yiyeceklerini bölüşmüşlerdi. Çarşamba’mızdan onlarca yardım tırı, giyecek, yakacak desteği göndermiştik. Deprem bölgesine ilk önce ulaşan, oradaki çalışmalara da bizzat yardım eden ekiplerimiz vardı. Depremin ilk anından beri aylarca sıcak yemek desteğimiz, çocuklarımız için etkinliklerimizle bölgedeydik. Böyle zamanlarda ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğu tüm ülke olarak bir kez daha anlamış olduk. Bu kapsamda Çarşamba’mızda da acil müdahale ekibinin oluşturulması; Çarşambalı gönüllülerimizin, bilinçli vatandaşlarımızın olaylara doğru ve etkili müdahale edebilmesi açısından oldukça önemli. Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Samsun İl Temsilcisi Eren Yaşlı ile “Mahalle Afet Kurulları” kurulması için protokolü imzaladık. İlk etapta online yapılacak dersler sonrasında Çarşamba Orman Parkımızda pratik eğitimleri gerçekleştireceğiz. Çarşambalı hemşehrilerimizin de oldukça ilgi göstereceğine eminim. Hemşehrilerimiz başvuru linkine Çarşamba Belediyesi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

“Her mahallede ekipler oluşturana kadar çalışacağız”

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği  hakkında bilgi veren derneğin Samsun İl Temsilcisi Eren Yaşlı, “Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği kendi ilçesinde ya da yakın bölgesindeki deprem, sel, yangın trafik, tren kazası, toprak kayması, bina çöküntüsü gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini arttırmak amacıyla kurulmuştur. İhbarı aldığı andan itibaren ekibi ile birlikte en hızlı şekilde olay yerine ulaşır başta çevre güvenliği olmak üzere bilgi toplama ve ilk müdahale gibi çalışmaları gerçekleştirir. Profesyonel ekiplerle iş birliği içinde koordineli bir şekilde çalışır. Müdahale kapasitesini gerek ekipman gerekse eğitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak eğitimlerini gözden geçirir ve toplantılar gerçekleştirir. Ekibindeki diğer arkadaşları ile düzenli olarak diyalog halinde olur. Bizlerin de her mahallede "Mahalle Afet Gönüllüsü Ekipleri" oluşana kadar seferberliğimiz devam edecek” dedi.

Başvurular Çarşamba Belediyesi sosyal medya hesaplarından

Hayata geçirilen çalışma ile birlikte Çarşamba’da yaşayan vatandaşlara verilecek Mahalle Afet Gönüllüsü eğitimi sonrasında, Çarşamba’nın her mahallesinde Mahalle Afet Kurulları kurulacak. Mahalle Afet Gönüllüsü Eğitimi sonrasında ileri seviye eğitime katılmak isteyen vatandaşlar ise ileri seviye eğitimleri olan Acil Müdahale Ekibi (AME) eğitimlerini alarak AFAD' a akredite ekipte yer alabilecektir. Vatandaşlar Çarşamba Belediyesi sosyal medya hesaplarında paylaşılan gönderide yer alan formu doldurarak Mahalle Afet Gönüllüsü olmak için başvuruda bulunabiliyorlar.

Afet konusunda toplumu bilinçlendirmek ve eğitmek için verilen Mahalle Afet Gönüllüsü Eğitimleri 36 saat sürmekte. 24 saat pratik, 12 saat teorik eğitim kapsamında mahallelerde yaşayanlara  “Afet Bilinci”, “Hafif Arama Kurtarma”, “Afet Psikolojisi”, “Temel Yangın Söndürme”, “İlk Yardım”, “Afet Haberleşmesi (Telsiz Eğitimi)” ve “Tatbikatlar” başlıklarında Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği’nin uzman eğitmenlerinden dersler verilecek. Teori derslerin online üzerinden gerçekleşmesinin ardından pratik dersler Çarşamba Orman Park’ta yapılacak.

AdminAdmin