Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, “Kahverengi kokarca zararlısı ile alakalı olarak kışlak mücadelesini bitirmek üzereyiz. Bu zararlı hava sıcaklığı 17-18 dereceyi bulunca harekete geçecek. Bunun da bu ay sonu itibari ile olmasını bekliyoruz.
Çarşamba ilçemizde bütün kurum, kuruluş, muhtarlarımız ve çiftçilerimiz ellerini taşın altına koyarak kışlak mücadelesini yaptılar. Ben bu mücadelede yer alan herkese teşekkür ediyorum. Kışlak mücadelemizin sonuna geldik ancak bu zararlı ile bahar mücadelesi ile mücadeleye devam edeceğiz. Bu zararlının zararını ne kadar aza indirebilirsek çalışma arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaları başarılı bulacağız” şeklinde konuştu.
Çarşamba Kaymakamı Sağlam’ın ardından söz alan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıldan itibaren kahverengi kokarca zararlısına karşı bir dizi toplantılar ve çalışmalar yapıyoruz. Kış döneminin mücadelesini geçirdik. Kış mücadelesinde muhtarlarımız önemli çalışmalarda bulundular. Üreticilerimizle birlikte kendi mahallelerinde ilaçlamaları gerçekleştirdiler. Bizlerde ilçe belediyesi olarak şehir merkezinde bulunan metruk binaların ilaçlamasını gerçekleştirdik. 2024 yılından itibaren bu zararlının zararlarını fındık üreticileri olarak çok derin bir şekilde hissettik. 2025 yılında önce kış mücadelesi olarak bundan sonra da bahar mücadelesini üretim alanlarında gerçekleştireceğiz. Devletimiz sosyal devlet olarak fındığımıza ve diğer ürünlerimize musallat olan bu zararlı ile mücadele için ilaçları ücretsiz olarak görevlilerimize teslim etti ve bizlerde ilaçlamalarımızı gerçekleştirdik. Bu zararlı ile mücadeleye devam ederek Çarşambamızın en önemli gelir kaynağı olan fındığımızda 2025 sezonu hasadında iyi bir şekilde neticeleneceğine inanıyorum.”
Üreticilerden daha duyarlı olmalarını beklediklerini dile getiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “2017 yılında ülkemize giren kahverengi kokarca zararlı geçtiğimiz hasat döneminde bölgemizde fındık başta olmak üzere pek çok ürünümüze zarar verdi. Bununla alakalı olarak biz kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde mücadele çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün pek çok üreticiye mesaj göndermemize rağmen şu anda salona baktığımda muhtarlarımızı ve az sayıda üreticimizi görüyorum. Ürün bizim ürünümüz ve zararını hep birlikte görüyoruz. Bu nedenle üreticilerimizin bu konuda daha duyarlı davranmasını bekliyoruz” dedi.
Toplantıda son olarak konuşma yapan Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan ise şunları dile getirdi:
“Çarşamba’da kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesinde ilaçlamalarımızı gerçekleştirdik. Bakanlığımız ilaçları ücretsiz olarak ilaçlama yapılması için dağıttı. Üreticilerimiz keşke toplantıya daha fazla ilgi gösterseydi de yapılan çalışmaları dinleselerdi. Bizler muhtarlar olarak vatandaşın ilk soru sorduğu insanlar olarak üreticilerimizle tüm binaların çatı katları ve ahırlarımızı ilaçladık. Biz yönergeye göre hareket edip ilaçları alıp dağıtmadık, biz ilaçları aldık ilaçlamalar için ekipler oluşturduk ve ilaçlamaları yaptık. Makine, ekipman, işçi konusunda hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Çalışmalarımızı gerçekleştirdik ve bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın bu iş muhtarların işi gibi görmemelerini ve hassasiyet göstermelerini rica ediyorum.”
Konuşmaların ardından Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk tarafından kışlak mücadelesinde yapılan çalışmalar ve bahar mücadelesinde yapılacak çalışmalar ile alakalı olarak katılımcılara bilgilendirmede bulunuldu.
Toplantıya ayrıca Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bedir, Çarşamba İlçe Müftüsü Cemal Uzun, Çarşamba Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hacı Toraman, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
HABER: M.EMİN COŞKUNDERE