İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 11-10-2023 13:16

Çarşamba’da Kahverengi Kokarca İle Mücadele Toplantısı

Çarşamba ilçesinde meyve ve sebzelere zarar veren istilacı kahverengi kokarcaya karşı ‘Kahverengi Kokarca Bilgilendirme ve Mücadele’ toplantısı gerçekleştirildi.

Çarşamba’da Kahverengi Kokarca İle Mücadele Toplantısı

Çarşamba Ticaret Borsası M.Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsunumuzda yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar alanda 124 bin ton rekolte ile fındık önemli bir ürünümüzdür. 2017 yılından beri yeşil kokarca ve kahverengi kokarca ismini duyuyoruz. 2017 yılında Gürcistan’dan girdi ve ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz’de ürünlerimize zarar veriyor.

Kahverengi kokarca ile biyolojik mücadelenin verilmesi için belli bir sayıda görülmüş olması gerekiyor ve Samsun ve ilçelerinde de bu sayı var ve mücadeleye başladık. Bu haşere ile birkaç tane görüldü diye mücadeleye başlarsak diğer canlılara zarar veririz. Bunun en azami oranda olması için de mücadele ediyoruz. Bu toplantımızın üreticilerimize de faydalı olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Sağlam’ın ardından söz alan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ise şunları söyledi:

“Daha önce Doğu Karadeniz Bölgemizde zararlı olmuş ve şuanda da bölgemizde zararlı olan bir haşereden bahsediyoruz. Tabi ki bundan önceki mücadeleler bize yol gösterici olacağını düşünüyorum. Köylerin yanında insanların evlerinde de bu zararlı görülmeye başlandı. Evlerin giderlerinden girerek rahatsızlık veriyor. Yaz dönemi geride kaldığı için bu istilacı tür saklanmak için kullanılmayan ev ve ambarları kullanacaktır. Köylerde bir tarla ilaçlandığında yan tarla ilaçlanmazsa bu da sıkıntının sürmesine neden olacaktır. Burada da muhtarlarımıza sorumluluk düşüyor. Köylünün bilgilendirmesi için çalışmaları gerekiyor. Bu nedenle bu mücadelede yapılacak çalışmalar önem arz ediyor ve bu toplantının da bunun için yararı muhakkak olacaktır.”

Kahverengi kokarca ile mücadelenin önemli olduğunu dile getiren Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, “Bölgemiz tarımla geçimini sağlayan bir bölge ve bu nedenle bu istilacı türle mücadele büyük önem taşıyor. Bu zararlı kışlaklarda yaşıyor ve üreticilerimizin pek çoğu yaz döneminden sonra kış dönemine girince şehir merkezlerine geldiği için köylerimizde kullanılmayan evler ve ambarlar bu zararlının saklanabilmesi için uygun birer yer oluyor. Üreticilerimizin kullanmadıkları yerleri kış döneminde ilaçlatması gerekiyor. Bu toplantıda da gerekli bilgilendirmeler muhakkak yapılacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından kahverengi kokarcanın tanıtımı, yayılımı ve mücadele ile alakalı olarak katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıya Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın yanı sıra Çarşamba İlçe Emniyet Müdürü Barik Çiçek, Çarşamba İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Mustafa Kemal Çelik, MHP Çarşamba İlçe Başkanı Özgen Alper Yalçın, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Sonkaya, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, kamu kurum müdürleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Haber: M.Emin COŞKUNDERE

AdminAdmin