İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 15-06-2023 15:41

“Çiftçilerimizi Savunuyoruz”

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, yaşanan sel felaketi ile alakalı olarak “Kimseyi suçlamıyoruz çiftçimizi savunmak adına gerekli uyarıları yapıyoruz” diye konuştu.

“Çiftçilerimizi Savunuyoruz”

Çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını ve çiftçileri savunduklarını dile getiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Yaklaşık 10 gündür Samsun ve ilçeleri ile Karadeniz Bölgesi’nin genelinde yoğun yağıştan dolayı iki kez sel felaketi yaşadık. Bununla alakalı olarak biz her ne kadar uyarı yapmışsak da yetkili kurumlara yeterince duyarlı davranılmadığını ilettik. Sanki biz birilerini suçluyormuşuz gibi bir algı yaratıldı. Tabi bunu söylerken sahada çalışmalarımızı yaparak söylediğimizi belirttik. DSİ, bu alanın birinci ayağında olan bir kurum olduğu için DSİ’yi suçlama mahiyetinde değil uyarı mahiyetinde söylüyoruz. 15-20 yıldır bizim Çarşamba, Terme, Salıpazarı bölgemizde yoğun sellerle karşılaştık ve ovamızdaki tarım alanları sular altında kaldı. Burada çiftçilerimiz çok büyük mağduriyet yaşadığından dolayı gerekli yerlere özellikle milletvekillerimize, DSİ’ye, ilgili kurumlara bildirdiğimiz halde bir hafta 10 gün çalışma yapılıp sonra bunun unutulduğunu söyledik. 2012, 2017, 2019 yıllarında sel felaketleri yaşadık. Burada tabi ki en büyük zararı gören tarımla uğraşan çiftçilerimiz oldu. Zarara uğrayan çiftçilerimizin bizlere yoğun baskısından dolayı biz de çiftçilerimizi savunmak zorundayız, ancak DSİ 7. Bölge Müdürlüğü hedef tahtası gösterilmiş gibi söylendi. Bu alan DSİ’nin alanı, kendilerinin de basın açıklamasında şunu gördüm; meteorolojiden turuncu uyarı geldi deniyor. Biz o kadar teknik bilgilerini bilmesek de yoğun yağış ve sel uyarısı olduğunu ve tedbir alınması gerektiğini 24 saat öncesinden bildiriyor. Biz her dönem sellerde aynı şeyleri söyledik. Makinaların bir an önce kanallarda temizlik yapmasını ve bu kanalların denize bağlantılarının yapılarak suyun bir an önce denize akması gerektiğini söyledik. Toprak şu anda suya doydu ve bunun çaresi de kanalların temizlenmesi ve denize ulaşmasıdır. Ama biz bunu söylerken belki yanlış değerlendirildi” şeklinde konuştu.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir önümüzdeki hafta da yağışların beklendiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Salıpazarı Barajı şu anda inşaat halinde ve biran önce bitirilmesini istiyoruz. Bizimde Salıpazarı ve Terme ile sınır olan Karaboğaz diye bir deremiz var. O dere her yıl taşıyor. 2017 yılında ve 2019 yılında bölge müdürüne gittik ve bunun bir an önce temizlenmesini söylediler. Ancak orası hala aynı duruyor. Denizler, Sahil, Hürriyet, İstiklal, Kumtepe, Çaltı, Karabahçe, Yalı Mahallesi bölgesindeki denize sıfır olan köylerimizde büyük zararlar var. Biz bunları söylerken sanki bir kurumu hedef almışız gibi gösteriliyor, ancak biz gerekli çalışmaları yapıp uyarılarımızı yapıyoruz. Tarlalarımız hala su altında ve ekilen sebzelerimiz çürümeye yüz tuttu. Çeltik, buğday, kavun, karpuz sular altında ve çürüyecek. Biz gerekli uyarılarımızı yaptığımızda gerekli yerlere ulaşmıyorsa bizler de çiftçimiz adına sitem etmek zorundayız. DSİ yetkilileri yaptıkları açıklamada; biz baraj kapaklarının dengeli olarak açtık diyorlar. Baraj kapaklarının yağışlarından 24 saat sonra birer metre açıldığını gidip orada gözlemledim. 24 saat önce dengeli bir şekilde kapaklar açılsaydı bu baskın su sahil kesimlerimize vurmazdı. Önümüzdeki hafta yine yağışlar var ve sahil bölgesindeki kanalların bir an önce temizlenmesi ve denizle bağlantı noktalarının tekrar açılması gerekiyor. Yetkili kurumların önümüzdeki hafta beklenen yağışlardan önce gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz. Çarşamba Belediyesi kendi ekipmanları ile kendi imkanları dahilinde kanalları açtı. DSİ sadece Denizler bölgesinde bir çalışması oldu. DSİ bölgeye geleceğini söyledi ve inşallah gelerek gerekli çalışmaları yaparlar.”

Haber: Yaşar KARAMAN

AdminAdmin