EKONOMİ
Giriş Tarihi : 03-08-2023 15:45

“Fındık 120 Lira Olmalı”

Saadet Partisi İlçe Başkanı Zekai Adem Sapancı fındık hasadı öncesi konu ile alakalı açıklama yaparak fındığın kilosunun 120 lira olması gerektiğini söyledi.

“Fındık 120 Lira Olmalı”

Üreticilerin dört gözle beklediği fındık alım fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini ve taban fiyatın en az 120 lira olması gerektiğini belirten Sapancı, “Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sanayi ve tarım ürünü olan fındığın hasat zamanı yaklaşıyor. Tüm çiftçilerimize şimdiden bereketli bir sezon diliyorum. Ancak bugün hükümetimizin tarım ve fındık politikalarının çiftçimizi memnun etmesi asla mümkün değildir. Neden mi? Birincisi; fındık borsasının başka ülkelerin ve tekelci zihniyetli bir kaç büyük firmanın elinde olması ve üreticinin fındığına fiyat biçmesi asla kabul edilebilir değildir. Çiftçinin ürettiği ürünün fiyatını kendi belirlemesi gerekmez mi? Ziraat odalarımızın, kooperatiflerimizin fındığın fiyatını belirmesi gerekmez mi? Yoksa bu kuruluşlar neden var?”

Fındık fiyatının taban olarak 120 lira olması gerektiğini söyleyen Saadet Partisi Çarşamba İlçe Başkanı Zekai Adem Sapancı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ürünün fiyatını belirlemesi gereken üreticidir, Saadet Partisi olarak biz bunun arkasındayız ve üreticiden yanayız. 1996-97 Refah-Yol hükümeti döneminde Erbakan hocamız başta fındık olmak üzere bütün zirai ürünlerimizin taban fiyatına hâlâ unutulmayan ve anlatılan rekor fiyatlar vermiş, hatta kabineyi Trabzon'da toplayarak Milli ürünümüz fındığımızın taban fiyatını 4.5 $ olarak açıklamış, bütün dünyaya hükümetin fındığın arkasında olduğunu ilan etmişti. Bu gün aynı noktada Milli Görüş zihniyeti olarak taban fiyatının 120 lira olmasının gerektiğini düşünüyoruz. İkinci önemli husus ise; hadi üreticiye fındık fiyatını sormuyorsanız, en azından fındık fiyatlarının da sabit bir endeksi olmalıdır, her sene bir fiyat açıklamasını beklemeye gerek kalmadan, asgari ücret gibi veya döviz kuru gibi bir endeksi olmalı ve üretici de hesabını buna göre yapmalıdır. Saadet Partisi Çarşamba ilçe teşkilatı olarak, Çarşamba Ziraat Odamızın ve bölge ziraat odalarımızın açıklamalarını incelediğimizde girdi masraflarından gübre, ilaç, mazot, işçi yevmiyelerini vs. giderler hesaplandığında 90 lirayı aşmaktadır kilo başına masraflar. Kaldı ki bu, bugüne has bir hesap ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik girdap bu masrafları her gün artırmaktadır. Dolayısıyla bugün fındık fiyatlarının en az 120 lira olması çiftçiye para kazandırır ve fındık ile geçinen bir ailenin bir yıllık geçimini sağlar.  Bu anlamda geç kalınan fındık alım fiyatlarının en kısa zamanda açıklanmasını ve 120 liranın alt sınır olması gerektiğini yetkili mercilere iletiyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat sezonu diliyoruz.”

Haber Merkezi

AdminAdmin