EKONOMİ
Giriş Tarihi : 12-09-2022 21:28

“Fındık Üreticimizi Kurtaracağız”

Fındıkta, bir şirket eliyle sömürü çarkı inşa edildiğini ve iktidarın da buna hizmet ettiğini söyleyen CHP’li Neslihan Hancıoğlu “her yıl emeği, alınteri ve geleceği çalınan fındık üreticimizi, kartel hizmetkârı bu iktidardan kurtaracağız” dedi.

“Fındık Üreticimizi Kurtaracağız”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Karadeniz Bölgesi’nin başlıca geçim kaynağı olan ve ihracat yönünden ülke ekonomisine büyük katkı sunan fındığa ilişkin yaptığı açıklamada, sektördeki tekelleşmeye ve buna hizmet eden iktidar politikalarına tepki gösterdi.

Fındığın, dünyada yıllık 120 milyarlık ticaret hacmine sahip bir tarımsal ürün olduğunu, Türkiye’nin ise yüzde 70’lik oranla fındıkta dünyanın üretim üssü olduğunu kaydeden Hancıoğlu “yüzde 70 oranındaki üretim kapasitemizle, 120 milyar dolarlık ticaret hacminden sadece 2 buçuk milyar dolarlık bir pay alıyorsak, burada büyük bir emek hırsızlığı vardır” dedi.

Sorunun, sektörde tekelleşme hırsıya hareket eden yabancı bir şirket ve uyguladığı her politikayla o şirkete hizmetkarlık eden iktidardan kaynaklandığını vurgulayan Hancıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugün geldiğimiz noktada fındığın taban fiyatını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hükümeti değil, bir yabancı firma belirler hale gelmiştir. İktidar, attığı her adımla bu gidişata hizmet etmektedir. Cumhuriyeti kuranlar, köylüyü, üreticiyi ‘milletin efendisi’ yapmak istemiş, üretici emeğinin karşılığını alabilsin diye TMO’yu, TARİŞ'i, Fiskobirlik'i kurmuş; fakat AK Parti iktidarı bütün bu kuruluşları yerle bir etmiş, üreticimizi yabancı tekellere kurban etmiştir.”

“MALİYET+MAKUL KÂR= TABAN FİYAT” OLACAK

Hükümetin yıllardır, sektörde tekelleşmeye giden şirketin kârlılığını koruyacak şekilde taban fiyat açıkladığını vurgulayan Hancıoğlu, “fındık üreticimiz emeğinin gerçek karşılığını, bu iktidardan kurtulduğu gün almaya başlayacak” dedi.

Hancıoğlu, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu, fındık üreticisinin hakkını, emeğini koruyacak yegâne programı geçen hafta açıkladı. Kartel hizmetkârı iktidar değiştiğinde, yerine gelecek olan halkın iktidarında fındığın piyasa fiyatı şu şekilde belirlenecek: Gübre, ilaç, mazot, işçilik maliyetleri objektif kriterlere göre hesaplanacak, üzerine makul bir düzeyde üreticimizin kâr payı eklenecek, ürünün taban fiyatı, bunların toplamı olacak. Yani, maliyet artı kâr, eşittir taban fiyat olacak... Hiçbir üreticimizin zarar etmeyeceği model işte budur. Her yıl emeği, alınteri ve geleceği çalınan fındık üreticimizi, kartel hizmetkârı bu iktidardan kurtaracağız.”

AdminAdmin