Program’da konuşma gerçekleştiren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da tarımsal üretiminde başta fındık olmak üzere başta fındık olmak üzere kivi, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, soya fasulyesi, fasulye, elma, armut, turunçgiller, domates, biber, patlıcan, incir, çeltik, gibi ekonomik değeri olan pek çok tarımsal üründe önemli ölçüde verim ve kalite kayıpları meydana getiren, tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlı olan Kahverengi Kokarca ile mücadele; Tarım ve Orman Bakanlığı “Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı” gereğince; 2024 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında Entegre mücadele prensipler doğrultusunda Kahverengi kokarca teknik talimatı ve 2024 yılı kahverengi kokarcaya karşı cezbet-öldür yöntemiyle mücadele yönergesine göre yürütülmektedir.
Dünyada ve ülkemizde önemli bir tarım ve kent zararlısı olarak kabul gören Kahverengi kokarca ile mücadelede başarı; Biyolojik mücadele( samuray arıcığı), Biyoteknik mücadele ( feromon+funnel tuzak), Mekanik mücadele ve Kimyasal mücadelenin bir arada ve tamamlayıcı olarak kullanılması ile mümkündür.
Samsun ilinde, 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda, yaklaşık 50 bin civarında üretici fındık tarımı yapmakta olup, fındık önemli bir geçim kaynağıdır. Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi Kokarcanın mücadelesi; ülkemiz, bölgemiz ve Türkiye fındık üretiminde 2. sırada yer alan ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Ayrıca İlimizde ekonomik olarak üretimi yapılan pek çok kültür bitkileri (kivi, şeftali, soya fasulyesi, mısır vb. ) içinde zarar potansiyeli bakımından da çok önemlidir.
Bakanlığımız “Kahverengi kokarca Eylem Planı “ kapsamında; İl Müdürlüğümüz, 2023 yılında il merkezi ve 17 İlçede toplam 216 kişiden müteşekkil kahverengi kokarca mücadele teknik ekipleri ile saha çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Feromon tuzaklarla kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele hakkında da bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“İl Müdürlüğümüzce sonbahar ve ilkbahar aylarında kışlaklara yönelirken ve terk ederken kullanılmak üzere Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından temin edilen 750 adet feromonun dağıtımı Kahverengi kokarcanın yoğun olarak görüldüğü Çarşamba, Terme, Tekkeköy ve Salıpazarı ilçelerine verilmiştir. Kışlama öncesi mücadelede kullanılmak üzere Samsun Büyükşehir Belediyesince temin edilen 700 adet feromon ve funnel tuzak ile YİKOB’tan temin edilen 2500 adet feromonun önümüzdeki günlerde ilçelerimize dağıtımı gerçekleştirilecektir. Terme ilçemizin yerel imkanlarla temin ettiği 1000 adet feromonun dağıtımıda önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecektir. Bakanlığımızın finans desteği ile kışlama öncesi mücadelede ve kışlak mücadelesinde 230 mahallede kullanılmak üzere 375 litre BKÜ ve 400 litre biyosidal ürün temin edilerek popülasyonun yoğun olduğu İlçelerimiz önceliklendirilerek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Zararlının yoğunluk durumuna göre yapılan bu teslimatta kullanılacak olan ve halk sağlığı alanında ruhsatlı olan biyosidal ürünler ile yoğunluğun nispeten fazla olduğu mahallelerde; boş, metruk ve terkedilmiş okul, bina, ambar, depo, seren vb. gibi yerlerin dış ve iç yüzeylerinin ilaçlamalarının, İlçe Teknik Elemanlarının gözetiminde; Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planında yer alan sorumlu paydaş kurumlardan olan il ve ilçe belediyelerinden profesyonel destek alarak yapılması yönünde planlanmıştır. 2024 yılı sonbahar döneminde ( zararlının kışlaklara çekilme evresi ) feromon veya feromon tuzak kullanılarak tuzak ağaçların belirli periyotlarla ( 5-7 günde bir) ilaçlanması planlanmıştır. Çarşamba ilçemizde 455.000 dekar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. ÇKS kayıtlarına göre yaklaşık 14.000 üretici bulunmakta ve ağırlıklı kısmı fındık tarımı ile uğraşmaktadır. İlçemizde 83 funnel tuzakla K. Kokarca popülasyon izleme çalışmaları yürütülmüştür ve halen devam etmektedir. Kahverengi kokarcanın kışlaklara çekilmeye başladığı bu günlerde popülasyonun azalmasına yönelik CEZBET-ÖLDÜR yöntemi etkili bir mücadele yöntemidir. Bu amaçla Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından temin edilen 350 adet feromon, tuzak ağaç yönteminde kullanılmak üzere Çarşamba ilçesine teslim edilmiştir.”
Kahverengi kokarca yoğunluğunun azaltılması için mücadelenin sürdüğünü dile getiren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İstilacı bir zararlı olan ve özellikle 2024 yılında ilimiz fındık ilçelerinde başta fındık olmak üzere bazı tarımsal ürünlerde zarar meydana getirdiği ve ekonomik kayba neden olduğu tespit edilen Kahverengi kokarca zararlısına karşı kışlak mücadelesinde kullanılmak üzere İl Müdürlüğümüzce satın alınan Biyosidal Ürünler ile Bitki Koruma kimyasalları sahada kullanılmak üzere İlçelerimize teslim edilmiştir.
İl, ilçe müdürlükleri teknik ekiplerince eğitim ve yayım çalışmalarına devam edilerek, zararlının pasif döneme geçtiği şu zamanda; kışlaklarda mekanik mücadeleye devam edilecektir. Kahverengi kokarca ile Entegre Mücadelede bütün mücadele yöntemleri bir arada kullanılarak mücadele edilmelidir ve böylece Kahverengi kokarca baskı altına alınarak zararı en aza indirilebilir. Zararlının kışlaklara çekildiği bu dönemde gerek biyosidal ürünlerin amacına uygun kullanımı gerekse tuzak ağaçların belirli periyotlarla düzenli ilaçlamalarının yapılması, 2025 yılı üretim sezonu için Kahverengi kokarca yoğunluğunun azaltılması ve ürün kayıplarının engellenmesine büyük fayda sağlayacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Programa ayrıca Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Ersin Sandıkcı, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve mahalleliler katıldı.
Haber: Yaşar KARAMAN