İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 11-09-2023 16:16   Güncelleme : 11-09-2023 16:21

Kültürel İş Birliği Artacak

Çarşamba Gürcü Kültür Derneği ile Acara Yazarlar Evi, “Kardeşlik Mutabakatı imzaladı”. Yazarlar Derneği, Çarşamba’da Gürcü Kültürü çalışmalarında; dil, folklor, kültür ve sanat paylaşımı projelerinde daha etkin destek olacak. Gürcü Kültürü için iş birliği artacak.

Kültürel İş Birliği Artacak

ANAVATANDAN, ATAVATANA ZİYARET

Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Başkanı Ömer Semiz ile dernek yardımcıları Turan Pakgör, Hasan Ayan ve Ahmet Köse’den oluşan heyet bir dizi resmi temaslar ve imza töreni için Gürcistan’a gitti.

TRABZON BAŞKONSOLOSU, ATİNA’YA ATANDI.

Heyet ilk olarak, Türkiye’nin Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğundan, Yunanistan’ın Gürcistan Atina Başkonsolosluğuna atan Gela Japaridze’ye ziyarette bulundu. Ziyarette konuşan Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Başkanı Ömer Semiz, Gela Japaridze için, “uzun yıllar Türkiye’de diplomatik görevlerde bulunmuş, bizlere her konuda yardımını esirgememiş, sevilen, saygı duyulan başarılı bir diplomattır” dedi.  Semiz konuşmasının devamında; “Yoğunluğa rağmen Başkonsolosumuz Gela Japaridze ve Başkonsolos Yardımcımız Temur Tartarashvili’ ye ilgi ve alakalarından dolayı derneğimiz adına çok teşekkür ediyoruz.  Başkonsolosumuz Gela Japaridze’ye yeni görevinde başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

BATUM’DA TEMASLAR GERÇEKLEŞTİRDİLER

Gürcistan Batum’a geçen dernek temsilcileri,  bir gün sonra ilk randevuları olan  Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Dr.  Merab Khalvashi ve Turizm Fakültesi Dekanı Dr. Irakli Kordzaia ile temaslar gerçekleştirdiler. Üniversitede ki görüşmelerinde rektör ve dekanla;  dil, folklor, kültür ve sanat paylaşımı için proje yardımları konusunda hemfikir olarak kültür çalışmalarında destek sözü aldılar.

Ardından Adjara Özerk Cumhuriyeti  Maliye ve Ekonomi Bakanı Jaba Putkaradze ile bir araya gelen Çarşamba Gürcü Kültür Derneği Temsilcilerine bakan tarafından  kültürel projelerde yardımcı olma sözü verildi.

Sonraki temas  Adjara Özerk Cumhuriyeti  Parlemento ve Yüksek Şura Başkanı Davit Gabaidze ile oldu. Burada da çeşitli konularda fikir alışverişi yapıldı.

Çarşambalı Heyet,  Batum Belediyesi’ni de ziyaret etti. Batum Belediye Başkan Yardımcısı, Levan Davitadze, Belediye Başkan Yardımcısı Lela Surmanidze, Kent Konseyi Başkanı Ramazan Jincharadze ile birlikte görüşmeler gerçekleşti.

KÜLTÜREL İŞ BİRLİĞİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Ziyaretlerden sonra Çarşamba Gürcü Kültür Derneği ile Acara Yazarlar Evi arasında Gürcistan’ın Batum şehrinde “Kardeşlik Mutabakatı” imzalandı.  Acara Yazarlar evinde şair ve yazarlardan oluşan bir heyet önünde gerçekleşen imza töreninde konuşan Başkan Ömer Semiz, “Burada çok sıcak ve muhteşem bir tören gerçekleştiriyoruz. Çarşamba’da Gürcü Kültürü çalışmalarında; dil, folklor, kültür ve sanat paylaşımı projelerinde daha etkin çalışacağız. Gürcü Kültürü için iş birliğimiz artacak. Katılımcılara ayrıca teşekkürü borç biliyoruz” dedi. Karşılıklı imzalardan sonra, heyettekiler Gürcistan’da ki dostlarına Çarşamba’yı temsil hediyeler takdim ettik.  Ardından katılımcılar  için  akşam yemeği düzenlendi..

Bir sonraki günde ise Batum Türk-Gürcü İşadamları derneği Başkanı  Ayhan Dikme’ yi ziyaret eden heyet, ülkeye gelişlerinde“ hayırlısıyla Atavatanımız Gürcistan’dan Anavatanımız Türkiye’ye döndük” dediler.

Haber: Ahmet Naci KILAVUZ

AdminAdmin