SİYASET
Giriş Tarihi : 21-03-2024 17:37

“Limanlar Kime Peşkeş Çekiliyor!”

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na limanlar tepkisi.

“Limanlar Kime Peşkeş Çekiliyor!”

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta TBMM’ye verdiği soru önergesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na, özelleştirilen limanların süre uzatımlarını sordu.

Usta’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı şöyle:

LİMANLARIN KİMLERE PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİNİ ÖĞRENMİŞ OLACAĞIZ

Özelleştirilen limanların süresini 49 yıla çıkaran kanun daha önce iptal edilmişti. İptalin temel gerekçesi rekabetin sağlanmamasıydı.

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerini karşılamayacak şekilde, Ak Parti Grubu yeni bir kanun teklifi getirdi. Bütün itirazlarımıza rağmen Cumhur İttifakının oylarıyla kanun kabul edildi. Şimdi bu kanun da anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bu kanunun iptal edileceğini Ak Parti Grubu ve hükümet çok iyi biliyordu. Buna rağmen niye bu kanun geçirildi?

Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümediği için kanun teklifinin kanunlaşmasıyla, iptal edildiği süre içinde yapılan işler geçerli olacak. O yüzden biz de Ulaştırma Bakanına bu konuyu sorduk.

Soru önergemiz cevaplanırsa limanların kimlere peşkeş çekildiğini hep beraber öğrenmiş olacağız!

Usta’nın verdiği önerge şöyle:

AK Parti Grubu milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan ve 6/1/2022 tarihinde kabul edilen 7350 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna geçici 30 uncu madde eklenmiştir. Bu madde ile limanların; işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan kırk dokuz yıldan az süreli sözleşmelerin süresi kırk dokuz yıla uzatılmıştır. Anayasa Mahkemesi 2022/22 Esas ve 2022/92 Karar sayılı kararı ile 20/7/2022 tarihinde bu maddeyi iptal etmiştir. Kararda; bu uygulamanın özelleştirmede hâkim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı, bu suretle limanların gerçek özelleştirme değerlerinin altında kalabileceği ve yeniden özelleştirme imkanının ortadan kaldırılması iptal gerekçesi olarak gösterilmiştir.

Bu iptal kararı sonrasında AK Parti Grubu milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan başka bir kanun teklifinde yine liman özelleştirme sürelerinin uzatılmasına dair bir maddeye yer verilmiştir. 22/12/2022 tarihli ve 7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, ilgili Kanuna eklenen geçici 31 inci madde TBMM’de kabul edilmiş ve yine kırk dokuz yıldan az süreli sözleşmelerin süresi kırk dokuz yıla uzatılmıştır.

Anayasa Mahkemesi 2023/12 Esas ve 2024/12 Karar sayılı kararı ile 18/1/2024 tarihinde bu maddeyi de iptal etmiştir. Kararda daha önceki iptal kararında belirtilen gerekçelerin karşılanmaması yine iptal gerekçesi olarak görülmüştür. 

İptal edilen maddenin TBMM Genel Kurulu ve Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde İYİ Parti Grubu olarak iktidar partisi grubu ile yürütülen müzakere sürecinde yapılan düzenlemenin yanlış olduğu ifade edilmiştir. Kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesi anlamına gelen bu düzenlemenin yine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği konusunda tarafımızca iktidara uyarılarda bulunulmuştur.

İşte Usta’nın verdiği önergeyle sorduğu sorular:

1- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kanun teklifleri milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulsa da herkes tarafından bilinmektedir ki, kanun teklifleri yürütme organı tarafından hazırlanmaktadır. İptal edilen maddenin kanun teklifi hazırlığı sürecinde Bakanlığınızın katkısı olmuş mudur? Teklifin hazırlık sürecinde Bakanlığınız bu madde için olumlu görüş bildirmiş midir?

2- Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki kararı ışığında iptal edileceği apaçık belli olan liman sürelerinin ihalesiz uzatılmasına ilişkin maddede neden ısrarcı olunmuştur?

3- Liman özelleştirme sürelerinin uzatılması için hangi firmaların veya kişilerin talebi olmuştur?

4- 2023/12 Esas ve 2024/12 Karar sayılı iptal kararının yayımlandığı 5/3/2024 tarihine kadar mevcut işletme süresini 49 yıla yükselten firma olmuş mudur? Bu madde iptal edilinceye kadar maddeye dayanarak ne tür işlemler gerçekleştirilmiştir? Listesi var mıdır?

X üzerinden yapılan paylaşım linki:

https://x.com/55erhanusta/status/1770803950473597249?s=20

AdminAdmin