SİYASET
Giriş Tarihi : 20-09-2023 18:12

Milletvekili Çan’dan SAOB’a Ziyaret

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, kısa adı SAOB olan Samsun Akademik Odalar Birlikteliği'ni ziyaret etti. İnşaat Mühendisleri Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, SAOB Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü ile birliktelik üyesi odaların başkanları, Milletvekili Çan’ı ağırladı.

Milletvekili Çan’dan SAOB’a Ziyaret

SAOB Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, "Samsun’un sorunlarını hazırladığımız kent raporuyla ortaya koyduk. Her seçim döneminde olduğu gibi yaklaşan yerel seçimler öncesinde de raporumuzu güncelleyeceğiz, parti ayrımı gözetmeksizin belediye başkan adaylarına sunacağız, Samsun kamuoyuyla paylaşacağız. Sel ve deprem başta olmak üzere heyelan, su baskını gibi doğal afetler Samsun’un kaderi olmamalı” dedi.

Samsun’un doğal afetlerin yanı sıra çarpık kentleşme, ulaştırma, yapı stoğu gibi sorunlarından bahseden Öncü, “Biz bu kentte yaşayanlar, Samsun’un menfaatleri için bir araya gelen SAOB üyesi odalar olarak ortak akıl üreterek bilimin ışığında kararlı bir tavırla doğruları söylemeye devam edeceğiz. Samsun’un kent riskleri ve doğal afetler, çarpık kentleşme gibi kronik hale gelen sorunlarının çözümüne dair yeterli adımlar atılmadı. Samsun’un doğal afetlere karşı dirençli olabilmesi için yapılması gerekenler var. Samsun’un ulaştırma probleminin hafifletilmesi için öncelikle doğu çevre yoluna ihtiyaç var. Doğal afetler ve ulaştırma gibi çözüm bekleyen pek çok konu var. SAOB, Samsun için, siyaset yapmadan kentin menfaatleri doğrultusunda sorunların çözümüne dair çalışmalar yapıyor, yapmaya devam edecek” diye konuştu.

SAOB Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, afet yönetimi konusunda yanlış bir algının olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Afet yönetimi, genel olarak doğa olayları öncesinde, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken uygulamaları içermelidir. Ülkemizde afet sonrası yapılanlar, arama kurtarma çalışmaları, hasar onarımları afetle mücadele olarak gösteriliyor. Bu son derece hatalı bir yaklaşımdır. Samsun 3 ayda 3 defa sele maruz kaldı. Doğal afetlere karşı önlemler afet sonrası değil, afet öncesi risk azaltma önlemlerini içerecek şekilde alınmalı.”  

SAOB üyesi odaların başkanlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise, "Ev sahipliği için teşekkür ederim. Her meslek grubunun sorunları var. Mühendis ve mimarların hak kayıpları yıllarla birlikte ciddi boyutlara ulaştı. Farklı öneriler sunuldu ama bunların hiçbiri emeklilik hak edişlerine yansıtılamadı. Bu durum, Türkiye’nin her türlü sorununa katkıda bulunan mühendislere, mimarlara ve diğer meslek gruplarına mağduriyetler yaşatıyor” ifadelerini kullandı.

Samsun’da yaşanan sel felaketlerine de değinen Milletvekili Çan şunları söyledi:

“Türkiye’nin kuzeyinde, Samsun’da seller oluyor. Bu önemli bir problem. Herkes eline mikrofonu aldığında mükemmel konuşuyor. Ama Samsun’u yönetmek için sadece törenlerde konuşmak yetmiyor. Samsun’u yönetmek sorumluluk gerektiriyor. Evet altyapıda sorunlar var. Ama danışamama, istişare sorunu da var. Bu farkındalığı oluşturmamız gerekiyor. Sorunları herkes biliyor, çözüme dönük herkes katkı sunuyor. Ama iş geliyor piramidin en tepesindeki kişinin ‘şu olsun, bu olmasın’ söyleminde kilitleniyor. Bütün emek bertaraf oluyor.”

Ziyaret sırasında, kentin sorunları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. SAOB üyesi odaların başkanları da söz alarak Samsun’un sorunlarına dair görüşlerini ifade etti.

SAOB Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, ziyaretleri dolayısıyla Milletvekili Murat Çan'a teşekkürlerini iletti. Milletvekili Çan da SAOB üyeleriyle daha sık bir araya gelmekten memnuniyet duyacağını dile getirdi.

AdminAdmin