SAMSUN HABER
Giriş Tarihi : 20-11-2023 16:30

SOYAP'tan Doğu Türkistan Açıklaması

Sosyal Yardımlaşma platformu'ndan (SOYAP) Doğu Türkistan’daki Çin zülmü için basın açıklaması yapıldı. Platform Koordinatörü Murat Değirmenci, "Bugün Gazze’de yeni doğan bebekler katil İsrail tarafından öldürülürken, Doğu Türkistan’da soydaşlarımız kamplarda işkence görürken tüm dünya sadece izlemektedir" dedi.

SOYAP'tan Doğu Türkistan Açıklaması

Sosyal Yardımlaşma Platformu (SOYAP) adına basın metnini Platform Koordinatörü Murat Değirmenci yaptı.

Basın Açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "1 Nisan 2017 tarihinden itibaren Çin yönetimi Doğu Türkistan’da sistematik gözaltılara başladı. 2014 tarihinden itibaren devasa arazilere kurulan toplama kampları, II. Dünya Savaşı Nazi kamplarının günümüz uygulamasından farklı değildir. Bugün Gazze’de yeni doğan bebekler katil İsrail tarafından öldürülürken, Doğu Türkistan’da soydaşlarımız kamplarda işkence görürken tüm dünya sadece izlemektedir. Uluslararası; insan, çevre, hayvan, kadın hakları savunucuları, bunca insan katledilirken nerededir? Katiller sadece insanları değil bombaları, silahları ve uyguladıkları soykırım ile dünyanın çehresini değiştirmektedirler. Doğu Türkistan da, Çin Komünist Rejimi, Müslümanların namaz kılma, oruç tutma gibi ibadet etme haklarını engelliyor, Kur’ân-ı Kerim  bulundurmalarına bile izin vermemektedir. Bununla da kalmayıp Müslümanların günlük hayatta, dinin gereklerini yapıp yapmadıklarına dair rapor tutup ve ihbar etmekle vazifeli Çinlileri, evlerine almaya, onlarla beraber yaşamaya mecbur etmektedir. Milyonlarca Müslüman çocuğu toplayıp, zorla “Rehabilitasyon ve Yeniden Elverişli Hale Getirme Kampları” diye adlandırdıkları zorunlu çalışma kamplarında tutsak etmektedirler. Müslüman ve Türk isimleri vermek yasaklanmış olup, böyle isim verenlu cezalandırılmaktadır. Kısacası soydaşlarımızı, onurlarını kırıcı, inançlarını, kültürlerini, dinlerini ve dine bağlılıklarını zayıflatacak her şeye maruz bırakmaktadır.

“Çin malları da boykot edilmelidir.”

Doğu Türkistan’daki toplama kampları kayıtsız şartsız bir an evvel kapatılmalı, bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir. BM, Çin’in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır. Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmalıdır. Çin bu zulmü sonlandırıncaya kadar tüm dünya halkları, Çin mallarını boykot etmelidir.”

Bu vesile ile 12 Kasım 1933 ve 12 kasım 1944 de kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünü kutluyor, Sosyal Yardımlaşma Platformu olarak Zalim Çin ve İsrail'i kınıyoruz.

AdminAdmin