İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 19-10-2022 15:18

Tarım Danışmanları 21 Ekim Cuma Günü Ulus'ta

Ziraat Odaları, birlikler ve kooperatiflerde görev yapan tarım danışmanları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği 2021 yılındaki 52 bin TL’lik desteğin yetersiz olduğunu savunarak, Ankara Ulus’ta basın açıklaması yapma kararı aldı.

Tarım Danışmanları 21 Ekim Cuma Günü Ulus'ta

2022 yılı itibariyle 1200 tarım danışmanı sahada görev yaparken mağduriyet yaşadıklarını savunan tarım danışmanları, 21 Ekim Cuma günü saat 13:00’da Ankara Ulus meydanında buluşacak.

Basın açıklamasında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve TAR-DER Derneği Başkanı Mahmut Kaytan konuşma yapacak.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “2021 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti desteği 52.000 TL olarak açıklanmıştır. Açıklanan destek miktarı asgari ücretin çok altında kalmış ve tarım danışmanları mağdur olmuşlardır. Danışma ücretlerinin asgari ücrete tamamlanması için tarım danışmanı çalıştıran odalar, birlikler ve kooperatifler kendi ödeneklerinden tamamlamak zorunda kalmışlardır.

Bakanlığın vermiş olduğu 52.000 TL destek, 12 aylık dilimlere bölündüğünde bir danışmana aylık bazda, brüt olarak 4.333 TL gibi bir rakam ortaya çıkmıştır. Bu brüt ücret üzerinden, 2.166 TL olan SGK giderleri ve vergiler düştüğünde danışmana net olarak aylık bazda 2.167 TL ücret kalmaktadır.

2.167 TL olan net ücretin 5.500 TL olan asgari ücrete tamamlanması için tarım danışmanı çalıştıran odalar, birlikler ve kooperatifler 3.333 TL kendi ödeneklerinden bu açığı tamamlamak zorunda kalmışlardır.

Odalar, birlikler ve kooperatifler bunun yanı sıra tarım danışmanlarının araç ve yakıt giderlerini, kırtasiye giderlerini, dosya ücreti giderlerini, yol ve yemek giderlerini, danışmanlar için tutulan büronun kira, elektrik ve su giderlerini ve benzeri giderleri karşılayarak büyük bir mali külfetin altına girmişlerdir. Yeni açıklanan asgari ücret ile birlikte Tarım Danışmanları büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.” 

AdminAdmin