EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-12-2022 18:25

“Tarım Danışmanları Ücretlerine Devlet Desteği Artmalı”

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılı asgari ücretinin 8 bin 500 lira olarak açıklanmasından sonra bir açıklama yaparak tarım danışmanlarının aylık bazda devlet desteğinin brüt 6 bin lira olduğunu ve bu desteğe düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

“Tarım Danışmanları Ücretlerine Devlet Desteği Artmalı”

Konu ile alakalı olarak açıklama yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı şunları söyledi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından 2023 yılı için resmi olarak asgari ücret miktarı net 8 bin 500 TL olarak açıklanmıştır. 8 bin 500 TL olan net asgari ücretin brüt miktarı 10 bin 008 TL ve işverene maliyeti ise 11 bin 750 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tarım Bakanlığımız tarafından açıklanan 2023 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği Miktarı ise bir Tarım Danışmanı için 72 bin TL olarak açıklanmıştır. Bu destek miktarı aylık bazda brüt olarak 6 bin TL’ye denk gelmektedir.

Gelişen bu süreçte Tarım Danışmanı çalıştıran Odalar ve Birlikler asgari ücretin altında bir danışman çalıştıramayacağı göz önüne alındığında; 11 bin 750 TL’lik bir maliyetin ortaya çıktığı durumda 6 bin TL’sinin devlet tarafından karşılanıp 5 bin 750 TL’lik kısmını Odalar ve Birliklerin kendi bütçelerinden tamamlama zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

Sadece çiftçi aidatları ile ayakta durmaya çalışan Odalar ve Birliklerin bunun yanı sıra Tarım Danışmanlarının araç ve yakıt giderlerini, kırtasiye giderlerini, dosya ücreti giderlerini, yol ve yemek giderlerini, danışmanlar için tutulan büronun kira, elektrik ve su giderlerini ve benzeri giderleri karşılayarak büyük bir mali külfetin altına girmişlerdir. Bu maliyetleri de göz önüne alırsak Tarım Danışmanlarını çalıştırmak için imkanlarının olmadıklarından dolayı 31.12.2022 tarihinde sözleşmelerine son vermek zorunda kalacağız.”

AdminAdmin