EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-10-2022 15:52

Tarım Danışmanları Ulus Meydanı'ndan Seslendi

Tarım Danışmanları, özlük haklarının korunması ve kadro imkânı ile güvence altına alınacak tedbirlerin bir an önce alınması için Ankara Ulus Meydanı’ndan yetkililere seslendi.

Tarım Danışmanları Ulus Meydanı'ndan Seslendi

2006 yılından beri asgari ücretin çok altında bir maaşla çalışarak geçim mücadelesi veren 'tarım danışmanları' Ankara Ulus Meydanı'nda buluşarak yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

 

TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan ve Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı önderliğinde Türkiye’nin 4 bir yanından bir araya gelen tarım danışmanları, Ankara’da Ulus Meydanı’nda toplanarak, özlük haklarının korunmasını, kadro imkânının bir an önce verilmesini talep etti.

 

Bakanlık bünyesinde çalışan bir ziraat mühendisi ile aynı eğitimi almış ve aynı işleri yapıyor olsalar da, Bakanlık’ta çalışan bir mühendisin onda biri kadar maaşa mahkûm edilen tarım danışmanları, tarımsal faaliyetlerin ve tarımda verimin artmasına ciddi katkılar sağlıyorlar.

 

"ARTIK YETER!"

"Artık yeter tarım danışmanları da insan gibi yaşamak istiyor" sloganıyla ilgililere seslerini duyurmak isteyen tarım danışmanları adına Ulus Meydanı’ndan yetkililere seslenen TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan, "2012 yılında yaptığı hizmet karşılığında aylık bazda 3 asgari ücretten fazla destek alan tarım danışmanları aradan geçen 10 yıl sonunda 2022 yılında da maalesef asgari ücretin altında bir desteğe mahkûm edilmiştir. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir” diyerek sitem etti.

 

7/24 ESASIYLA ÇALIŞIYORLAR

Konuşmasını, "20 Ekim 2022 tarihli 31989 sayılı resmi gazetede yayınlanan Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında ödenecek yıllık 72.000 TL kabul edilemez" diyerek sürdüren Kayhan, tarım danışmanı olmanın tanımını ve önemini şöyle anlattı:

 

"Danışman; zaman mefhumu düşünmeden 7/24 esasına göre hizmet verdiği üreticisinin işletmesinde, ahırında, ağılında, tarlasında, serasında, arılığında, bağında, bahçesinde ve de su ürünü ürettiği tesisinde görev yapan ve de doğru, ekonomik, güvenilir ürün üretimine katkı veren meslek mensubudur. 

Bütün bu işi ve işlerin karşılığında hizmet verdiği üreticiden ücret talep etmeyen kişidir. Bu ücreti yine bakanlığımızın her yıl belirlediği danışmanlık hizmet destekleri karşılığında yapan meslek mensubudur."

 

"ALLAH AŞKINA EMPATİ YAPIN ÖYLE KARAR VERİN"

Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise yaptığı konuşmada "Türk tarımına katkı sağlayacak, Türk tarımını ayağa kaldıracak olan kadrolar burada. Bir kadrolara zorunlu giderler düştükten sonra (sigorta, vergi) 4 bin TL gibi bir rakama çalıştırılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi. 

 

Tarım Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci'ye seslenen Erdal Avcı, Bakanın empati yaparak karar vermesini isteyerek şöyle konuştu:

 

"Ziraat Odaları olarak ne yapıyorlar" diyorlar. Her bir tarım danışmanımız için Tarım Bakanlığı’nın verdiği ücretin en az iki katı kadar masraf edilmektedir. Buradan şunu söylemek istiyoruz. Sayın Tarım Bakanımız, "Buradaki arkadaşlarımız zatıâlinizin meslektaşları. Şu an bir empati yapmanızı istirham ediyorum. Şu anda bu meydanda kendinizin olduğunu buradan bir arkadaşımızın da sizin makamınızda oturduğunu düşünün ve kararınızı öyle verin." 

 

İSTEK VE TALEPLERİ

Tarım Danışmanları, Ulus Meydanı'ndan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'dan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’denisteklerini ve taleplerini ise şöyle sıraladı:

 

1-Tarım danışmanları da tarımsal üretimin bir gerçeği olduğu görülmelidir. Ve de ilk etapta önümüzdeki günlerde ödenecek 2. Dilim ödemelerinin de bu oranlarda artırılarak ödenmelidir.

 

2-2023 yılı için belirlenen tarımsal danışmanlık destekleme miktarı günün şartlarına göre tekrar değerlendirilmeli ve bütçe imkânları doğrultusunda günün şartları da dikkate alınarak desteklerin artırılmalıdır. Bu tarım danışmanlarına moral olmaktan öte tarımsal üretime daha da çok katkı verilmiş olacaktır.

 

3-Bütün bu gelişmeler neticesinde Tarım Danışmanlarının sahada bilfiil çalışan, bilgi ve beceri sahibi, üretime katkı sunan Tarım Danışmanlarının özlük haklarının korunması ve kadro imkânı ile güvence altına alınacak tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

 

Bu anlamda;

-Kadro hakkı alabilecek tarım danışmanlarına kadro tahsisi yapılmalıdır.

-Sözleşmeli kadrolarda tarım danışmanları kadro imkânları güvence altına alınması sağlanmalıdır.

AdminAdmin