SAMSUN HABER
Giriş Tarihi : 11-06-2023 15:04

Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimine Destek Sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentte tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini artırmak için çiftçilere yönelik destekleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda çiftçilere çapa makinası desteği veriliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Büyükşehir Belediyemiz son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaşması konusunda da aktif rol almaktadır. İlimizde kümelenme noktasında mesafeler kat edilmiş olup bundan sonraki süreçte hasat ve işleme konularında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimine Destek Sürüyor

Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep her geçen gün giderek artıyor. Türkiye tıbbi ve aromatik bitkilerin yurt dışına satımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olurken Samsun’un farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması bu alanda kente önemli avantajlar sağlıyor. Floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından Samsun’un çok önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

DOKAP DESTEKLİ PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Samsun’da tarım alanları sahil, orta geçit ve iç bölgeler bölgelerinde ürün guruplarına göre tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi yapılıyor. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında 23.03.2023 tarihinde imzalanan protokol kapsamında ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat Kurutma ve İşleme Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi’ yürütülüyor. Proje ile bölgede yetiştirilen ürünlerin getirisinin artırılması ve ekonomik olması için tarla hazırlığı, hasat ve ürün işlenmesi sürecinin tamamını kapsayacak şekilde mekanizasyona gidilmesi ve mekanizasyon için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla birçok destek çalışması gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda son olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini yapan çiftçilere çapa makinası desteği verildi.

51 BAŞVURU KABUL EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, proje desteğinden faydalanacak çiftçilerin

OKA, DOKAP ve Samsun Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinden oluşan komisyonca belirlendiğini belirterek “Yapılan değerlendirmede, proje kriterlerine uygun olarak alınan müracaatlarda yapılan inceleme sonucunda biçme makinası, hasat makinası, açıkta doğal kurutma sistemi, taşınabilir polikarbon kurutma çadırı, ayıklama makinası, öğütme makinaları; Alaçam, Atakum, Bafra, İlkadım, Kavak, Ladik, Ondokuzmayıs ve Yakakent İlçelerindeki Tıbbi ve Aromatik Bitki üreticileri, Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği ve S.S Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri olmak üzere toplam 51 çiftçi başvurusu desteklemeye uygun bulunmuştur. Projenin ilk etabında alımı yapılan 5 adet çapa makinasından 1 adet Bafra Sürmeli Mahallesi Derneğine, 2 adeti Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine, 2 adet de Kavak İlçesindeki çiftçilerin ortak kullanımı için Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir” dedi.

‘HASAT VE İŞLEME KONUSUNDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Proje kapsamında teslimi gerçekleştirilen makinelerin kentin tarımına katkı sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “İlimizde tarımsal üretimi geliştirmek ve ürün çeşitliliğini artırmak, üreticinin gelir düzeyini yükseltmek amacıyla öncü çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyemiz son yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaşması konusunda da aktif rol almaktadır. İlimizde kümelenme noktasında mesafeler kat edilmiş olup bundan sonraki süreçte hasat ve işleme konularında çalışmaya devam edeceğiz. DOKAP ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmanın pandemi sonrası gelinen süreçte tıbbi bitkilere olan rağbeti karşılama noktasında önemli bir boşluğu doldurması yanında ilimiz tarımına da bir açılım sağlayacağını görmekteyiz. Bu vesileyle projemizin ilimizin tüm tarım paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
 

AdminAdmin