SAMSUN HABER
Giriş Tarihi : 14-11-2023 16:12

Turizmin Yol Haritası Belirleniyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘Turizm Master Planı Arama Konferansı’nda yaptığı konuşmada “Samsun turizm Türkiye’nin en önemli turizm potansiyeline sahip kentlerinden birisi. Samsun bölgenin merkezi. Bölgeye ait tüm özellikler bu şehirde var ama bölgenin birçok yerinde olmayan avantajlar da bu şehirde var” dedi.

Turizmin Yol Haritası Belirleniyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kapadokya Üniversitesi işbirliği ile ‘Turizm Master Planı Arama Konferansı’ düzenlendi. Türkiye Yüzyılı’nda Samsun’da turizmin yol haritasının belirleneceği program Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi. Programa Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Karasar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversitelerin öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve sektör temsilcileri katıldı.

‘SAMSUN’U DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ’

Samsun’un turizm açısından önemli bir destinasyon olma potansiyelinin bulunduğunu belirten Vali Orhan Tavlı, “Samsun tarihiyle coğrafyasıyla dünyayı kucaklayan bir şehir. Samsun Karadeniz’in parlayan yıldızı olarak dikkat çekmekte eşsiz mirası ile de sadece bölgemiz için değil dünya kütür ve turizmine katkı sunmaktadır. Samsun’un müthiş bir tarihi geçmişi var. Samsun tarihiyle güçlü bir şehir. Birçok medeniye ev sahipliği yapan Samsun, cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir şehir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri olmasıyla da ayrı bir önemi haiz. Ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, doğa tutkunlarını, fotoğrafçılarımızı ağırlıyoruz. Çok önemli müzelerimiz var. Kültür ve sanat konusunda yapılan çalışmalarla da kentimiz öne çıkıyor. Bütün bu güzellikleri hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.

‘YAPILAN HER KATKI TURİZMİ ETKİLİYOR’

Programda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise son yollarda yapılan çalışmalarda Samsun’a gelen ziyaretçi sayısında ciddi bir artışın söz konusu olduğunu belirterek “Bu ivmeyi korumamız ve geliştirmemiz noktasında hedeflerimizi yapılan bu çalışmalarla birlikte inşallah aşacağız. Turizm birçok sektördeki yapılan çalışmanın ortaya getirdiği bir sonuç. Şehirle alakalı kamu, özel sektör, kişiler herkesin taş üstüne taş koyarak yaptığı bir pozitif iyileşme, pozitif katkı turizm sektörünü de direk etkileyecek bir öneme sahip. Önümüzde bilimsel bir şekilde sizlerin katkılarıyla yol haritası oluşturulacak. Samsun turizm Türkiye’nin en önemli turizm potansiyeline sahip kentlerinden birisi. Önemli olan bu potansiyeli çok iyi bir şekilde değerlendirip bununla ilgili yapılması gerekenleri çok iyi bir stratejik sistem ve planla beraber, şehre ait olan her türlü imkan ve kabiliyet sahibinin üzerine düşeni yerine getirmesi durumunda maksimum fayda sağlanacağı kesin. Samsun bölgenin merkezi. Bununla birlikte bölgeye ait tüm özellikler bu şehirde var ama bölgenin birçok yerinde olmayan avantajlar da bu şehirde var. Ulaşım altyapısı, konaklama, gastronomi gibi alanlarda çok önemli bir seviyedeyiz. Çok önemli turizm destinasyonlarına sahibiz. Farklı turizm çeşitliliğine sahip bir kent Samsun. Bu çalışma kentimiz için bu alanda atılmış çok önemli bir adım olacak” dedi.

TÜRKİYE’NİN YILSONU BEKLENTİSİ 60 MİLYON TURİST’

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Ali Karasar, ise konuşmasında şunları söyledi: “Karadeniz havzası çok önemli bir havza. Türkiye Karadeniz’de özellikle turizm alanında olması gereken noktada değil. Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin turizm merkezlerine baktığımızda bütün ülkelerin çok ciddi turizm merkezleri var ve ülkelerin döviz kaynaklarının önemli girdileri bu şehirlerden sağlanıyor. 2019 yılı dünyada turizm açısından rekorların kırıldığı bir yıldı. Dünya çapında 1.4 milyar kişi turist olarak seyahat etti.  Bunların turizm aktivitelerinden yaklaşık 1.5 trilyon Dolar gelir elde edildi. 2023 yılında henüz yıl tamamlanmadı ama yaklaşık olarak 1.3 veya 1.4 trilyon Dolara belki ulaşılacak. Turist sayısında 1.3 milyar kişiye ulaşılması yönünde bir tahminimiz var. Türkiye’de ise 2029 yılı geçirdiğimiz en iyi yılardan biriydi. Türkiye turizmi dünya turizmi ile mukayese ettiğimizde pandemiden sonra daha hızlı toparlandı. 2019 yılında Türkiye’de 52 milyon turist vardı bu yılsonunda inşallah biz 60 milyon turist sayısına ulaşacağız. Gelire bakarsak 2019 yılında Türkiye 39 milyar Dolar ile tarihin en büyük turizm gelirini sağlamıştı. Bu yıl ki hedefimiz 56 milyar Dolar kadar bir gelir sağlamak.”

Program kapsamında gün içerisinde kentin turizm potansiyelleri, kaynakları, avantaj ve dezavantajlı olduğu durumların ele alınıp yol haritasının oluşturulacağı belirtildi.

AdminAdmin