İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 09-01-2023 18:09

“Üretici 200 Yıllık Toprağına Bu Paraları Nasıl Verecek?”

Ayvacık'ta 2B arazilerinin yüksek fiyattan satışına tepki gösteren Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Haritada köylülerin yerini gösteremeyenler dönümüne 60-100 bin liraya kadar bedel koymuşlar. Üretici 200 yıldır ürettiği bu arazilere bu paraları nasıl verecek?” diyerek tepki gösterdi.

“Üretici 200 Yıllık Toprağına Bu Paraları Nasıl Verecek?”

İlçenin Orhangazi Mahallesi’nde köylüler adına açıklama yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne Ziraat Odaları, İlçe Tarım ve muhtarlardan oluşan bir komisyon kurulması için teklif götürdük. Haritada köylerin yerini gösteremeyecek Milli Emlak Genel Müdürü, dönümüne 30 bin, 40 bin, 60 bin lira bedel biçiyor. Kim verdi sana bu yetkiyi? Biz 200-300 yıldır bu toprakları işliyoruz. Biz çiftçilik, hayvancılık yaparak milli gelire katkı yapıyoruz. 3-4 yıl önce 2 bin liraya satışa çıkarılan yeri şimdi 60 liradan al diyorsun. Köylüler ineklerini satarak arazileri almaya çalışıyor. Buradan bütün partilere sesleniyorum. Kim bizi yok sayarsa önümüzde seçim var, sandıkta hesabını soracağız. 2017 yılında 2 Bin TL, 2018 yılında 3 Bin TL, 2019 yılında 4 bin TL. Son dönemdeki enflasyonu ortaya koysanız, üstüne iki-üç kat koysanız eder 10 bin TL. Şu anki rayiç bedeller ise 50-60 ve 100 Bin TL. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum; belki de bu üreticiler arasında 200 yıldır bu arazilerde üretim yapan üreticilerimiz var. Bu üreticiler bu paraları nasıl verecek?” diye konuştu.

Başkan Avcı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Çarşıköy, Çal, Çınar, Karapapazlar, Ömerler deniz seviyesinden bin 200 metre rakımında bulunan mahalleler. 60 bin TL rayiç bedeli biçilmesi reva mıdır? Devletimiz aynı rakımdaki yeri Ayvacık-Taşova yolunu 8 bin TL'den istimlak ederken, Çamalan, Boğmabelen, Arpaçukuru, Tekkeköy, Karaağaç için kayaların üzerine sırtlarında toprak çekerek fındık yetiştiren ve bugüne kadar 2 kez istimlaktan dolayı göç yaşamış olan insanlara bu reva mıdır? Döngelyatak, Çamalan, Hacıbeyler, Kuzuluk, Keloğlan'ın Yanı, Kumburdüz köyünde karga diz çökmeden mısır yiyemezken, Esenyurt, Hemşinler Hasanağa Deresi, merkez en sınır köyümüz olmasına rağmen gürgenin boyunun 30 metre olduğu orman köylerimizden olan Esenyurtlu'ya bu rayiç fiyatları reva mı?

Kapıkaya, Höbekkaya, Büyüktaş mevki, Kaba Kestane, Büyük Mehmetler, Emin Balcı mevki zaten adındanda belli olduğu gibi kayalık bu köyümüze bu ücret reva mı? Haritada yerini göster dediğimizde gösteremeyeceğiniz Ayvacık ilçemizin bu köylerine Ankara'dan Samsun'a masa başından değer biçmek; hangi ahlaka hangi vicdana hangi devlet adamlığına sığmıştır. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, perşembe günü sosyal medyada paylaşmış olduğu OR-KÖY kapsamında olan bu köylerimize devlet desteğnin yüzde 126 müjdesine sevinirken, köyden kente göçü önlemek için bu destekler verilirken, Ankara'daki o sırça köşklü makam odalarınızdan bu fiyatları belirlemek hangi devlet adamlığına yakışmıştır?

Yıllardır komisyonlarda tarım ilçe müdürlüklerinin, ziraat odalarının, ziraat mühendisleri odalarının tarım arazileri ile alakalı oluşturulan değer tespit komisyonlarında köyün muhtarı ve muhtar heyeti ile birlikte komisyonda bulunmalarının gerekli olduğunu söyledik. Ne kadar haklı olduğumuzu bu rayiç bedellerinden sonra daha iyi anlaşılmıştır.”

Haber: Yaşar KARAMAN

AdminAdmin