İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 10-08-2023 16:42

Başkan Bala, Akaryakıt Zamlarına İsyan Etti

Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala yaptığı açıklamada son dönemde akaryakıt artışlarının durdurulamadığını ve artmaya devam ettiğini belirterek bu durumun ulaşım sektörü esnafı için içinden çıkılamaz maliyet ile günden güne artan bir zarar ile çalışamaz hale getirdiğini söyledi.

Başkan Bala, Akaryakıt Zamlarına İsyan Etti

Konu ile alakalı olarak bir açıklama yapan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala şunları söyledi:

“2 ay da %100 artış oldu

2 ay öncesine kadar 18 TL-19 TL arasında olan mazot fiyatlarının 2 ay gibi kısa bir zamanda 36 TL-38 TL rakamlarına gelmesi hem yük hem yolcu" class="taglink" title="yolcu Haberleri">yolcu taşımacılığı yapan esnafın zarar etmesine yol açmıştır. Bu zararları en aza indirilmesi bağlamında Esnafımıza Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 35-40 arasında tarifelerimize ilave zam almış olsak da maalesef aldığımız ilave zam da fayda etmemiş akaryakıt artışları karşısında bir anlamı kalmamıştır.

Yeniden değerleme oranı yüzde 123

Ulaşım sektörünün maliyetleri sadece akaryakıt olmadığı, insan kaynaklar(SSK, Bağ-Kur, maaş ve ücret), yedek parça maliyetleri ve diğer gider kalemleri(trafik sigortası, muayene ve bandrol) tüm bu varsayılan gider kalemleri 2022 yılına oranla yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşamıştır.”

Tekrar zam talebi iletiyoruz

Akaryakıttaki durdurulamayan artış nedeniyle tekrar zam talep ettiklerini dile getiren Başkan Bala, “Tüm gider kalemlerinin arttığı bir dönemde özellikle en büyük gider kalemi olan akaryakıttaki durdurulamayan artışın artık ulaşım sektörü esnafımız için Büyükşehir Belediyemizden ilave bir zam talebinde bulunmamızın en büyük gerekçesi haline gelmiştir. Sektör olarak her ne kadar tarifelerimizi arttırma gönüllüğü içerisinde olmasak da zaruri olarak bunu talep etmek ve almak esnaf ve sanatkarımızın haklarını korumak bile bile zarar eden bir ortamda, bu zararı ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Her sektörün maliyetinde akaryakıt var

Başkan Bala açıklamasına devam ederek, “Ulaşım sektörü tüm sektörlerin ana temelini oluşturur, rafta satılan herhangi bir ürünün tüketiciye ulaşana kadar ki aşamasında ulaşım (nakliye) söz konusudur.  Ulaşım maliyetinde akaryakıt önemli bir ölçüttür. Akaryakıtta gerçekleşen her artış maalesef başta yolcu ve yük taşımacılığı fiyatlarını tetikleyeceği gibi herhangi bir ürünün son tüketiciye ulaşmasında, tüketiciye yine zam gelmiş ürün olarak yansıyacaktır” diyerek sözlerini sürdürdü.

Artış durdurulamazsa zamlar kaçınılmaz olur

Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Bala sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Devlet yetkililerimizden, hükümetimizden bu konuda belirgin ve gerçekçi adımlar atılmasını bekliyoruz. Özel jeti, gemisi olanlardan akaryakıtta ÖTV alınmazken çiftçiden, nakliyeciden alınması doğru bir uygulama olmadığını yıllardır anlatıyoruz.  Ekonomiye katkı veren ulaşım sektörü ve çiftçilerimizin kullandığı mazotun vergiden arındırılmış hale gelmesi gereklidir. Mevcut akaryakıt artışları karşısında tüm ulaşım unsurlarımız için yeniden zam talebinde bulunacağız.”

AdminAdmin