İLÇE HABER
Giriş Tarihi : 12-10-2023 17:27

Çarşamba’da “Tarih Yazan Çocuklar”a Görkemli Lansman

Çarşamba Belediyesi, “Her kahraman bir zamanlar çocuktu!” diyerek hayata geçirdiği Tarih Yazan Çocuklar projesi ile ilçe genelinde 10 binden fazla kitapla 6 bine yakın çocuğa, tarihe altın harflerle yazılmış gerçek kahramanları anlatıyor. Tarih Yazan Çocuklar projesi tanıtım programında konuşan Başkan Doğan, “Çocuklarımız gerçek kahramanlarımızı tanıyarak büyüyor” dedi.

Çarşamba’da “Tarih Yazan Çocuklar”a Görkemli Lansman

Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesi Çarşamba’da hayata geçiyor. Karadeniz’in incisi Çarşamba'da, Çarşamba Belediyesi, Çarşamba Kaymakamlığı ve Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Her Kahraman, Bir Zamanlar Çocuktu!" sloganı ile yola çıkan Tarih Yazan Çocuklar projesi, görkemli lansman programıyla çocuklarla, eğitim camiası ile buluştu.

Gerçekleşen tanıtım toplantısına Çarşamba İlçe Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir, Tarih Yazan Çocuklar Platformu Başkanı Ahmet Ali Ortadeveci, Tarih Yazan Çocuklar Genel Koordinatörü Esma Karadağ, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Çarşamba Belediyesi 33 eserden oluşan “Tarih Yazan Çocuklar” kitap seti ile ilçe genelinde 41 okulda, 10 binden fazla kitap ile 6 bine yakın öğrenciye ulaşacak. Tarihe yön vermiş, kahramanlıkları ile örnek olmuş 33 önemli ismin çocukluk yaşlarından başlayarak hayatının anlatıldığı eserler, çocukların gelişimlerine uygun olarak titizlikle hazırlandı. “Tarih Yazan Çocuklar” projesi, 16 Ekim 2023 pazartesi günü itibari ile başlayacak. İlkokullar dolu dolu bir yıl geçirecekler.

Çarşamba Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan Seyit Ali Onbaşı tiyatro oyunu ile başlayan program; Tarih Yazan Çocuklar Platformu Başkanı Ahmet Ali Ortadeveci, Tarih Yazan Çocuklar Genel Koordinatörü Esma Karadağ ve Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir’in konuşmaları ile devam etti.

“Eğitim alanında önemli bir ilçeyiz”

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Biz öğrencilerimiz için, gençliğimiz için elimizden gelen tüm hizmetleri hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Tarih Yazan Çocuklar projemiz ile her kahraman bir zamanlar çocuktu diyerek çocuklarımızı, gerçek kahramanlarımızla buluşturuyoruz. Sanal kahramanların hüküm sürdüğü günümüzde, çocuklarımıza; tarihimizin seyrini değiştirmiş, buluşlarıyla, kahramanlıklarıyla dünyaya yön vermiş isimleri tanıtıyor, anlatıyoruz. Çarşamba, Samsun’un eğitim anlamında gerçekten önemli bir ilçesi. Önemli başarılara değerli eğitimcilerimiz sayesinde imza atıyoruz. İlkokulundan, anaokulundan lisesine kadar öğretmenlerimizin ne kadar etkin, yetkin olduğunu her fırsatta görüyoruz, bununla gurur duyuyoruz. Geleceğin bilim insanları Çarşamba’da yetişiyor diye bir motto ile çıktık, bununla Çarşamba’ya bir bilim parkı kazandırmış olduk. Orayı da tamamen fen bilgisi öğretmenlerimizle birlikte yaptık. Daha öncesinde Türkiye’de denenmiş bir şey değildi.”

“Kahramanlarımızı, çocuklarımıza tanıtıyoruz”

Başkan Doğan, “Tarih Yazan Çocuklar projemiz, ilkokullarda öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirerek yapılan bir proje şeklinde konumlandırıldı. Türkiye’nin geçmişinden bugününe gelene kadarki, bizim geçmişimizde yer alan ve tarihimizin önemli zamanlarında önemli işlere imza atmış büyüklerimizi, çocuklarımıza öğretmenin bir yönünü, yolunu bulmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız kendi tarihimizde yer alan kahramanları tanıyamıyorlar, bunları öğretmek amacıyla çıktık yola. Burada 32 eserin yanına Kültür Müdürlüğümüz tarafından Ali Fuad Başgil’in adını da ekleyerek, çizimini de Çarşambalı bir öğretmenimizin yaptığı eseri, Tarih Yazan Çocuklar arşivine armağan etmiş olduk. Çarşamba’nın çocuklarına, bu topraklarda yetişmiş büyükler olarak herkesin bir görevi var, ben de kendi görevimi bu kitapların Kaymakamımız Sayın Şükrü Yıldırım önderliğinde, Çarşamba’ya gelmesini sağlayarak yapmış olduğumu düşünüyorum.  Değerli öğretmenlerimiz, yapılması gereken ne varsa yanınızda olmaktan gurur duyarım. İnşallah güzel başlangıç olur, Samsun’umuza ve ülkemize buradan örnek olur” diye konuştu.

“Tarihini bilen, geleceğe emin adımlarla yürüyen nesil yetiştiriyoruz”

Çarşamba İlçe Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, “Tarih Yazan Çocuklar önem verdiğimiz bir proje. Çarşamba Belediyemiz ile de gerçekten çok güzel bir iş birliğimiz var. Gençlere yönelik her türlü kursları, olanakları üretmeye çalışıyoruz. Bu geçmişimize yönelik yapılan bir proje. Gençlerimize, çocuklarımıza kişilik verme, karakter verme, tarihini, geçmişini öğrenme anlamında yapılan güzel bir iş. Geçmişini bilmeyen, geçmişine sahip çıkmayan, geleceğe emin adımlarla, sağlıklı adımlarla yürüyemez. Bu anlamda, geçmişimizi, tarihimizi, tarihi kişiliklerimizi bilmemiz gerekir. Proje kapsamında Çarşamba’mızın değeri Ali Fuad Başgil’e de değinilmiş oldu. Ali Fuad Başgil, gerçekten bir dünya markası, Türkiye markası, Çarşamba için çok büyük değerdir. Bu proje ile biz geleceğimizi çok sağlam karakter sahibi, kişilik sahibi, tarihini bilen geleceğe emin adımlarla yürüyen bir nesil burada oluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Çarşamba Belediyesi, Tarih Yazan Çocuklar projesi ile çocukların sanal ve sahte kahramanlar yerine gerçek yaşamda var olmuş büyüklerinin ahlaklarını ve başarı hikayelerini rol model edinmelerini amaçlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı kazanımlarına paralel yürüyen ve şehirdeki tüm enstrümanlardan yararlanarak toplumun tüm katmanlarına hitap etmek isteyen projenin ana hedefini ise ilkokul öğrencileri oluşturuyor.

Proje ile çocuklar; ödüllü yarışmalardan okul şenliklerine, sınıf kapı giydirmelerinden koridor panolarına, haftalık planlı kitap okumalarından sınıflarda yapılacak çat kapı drama etkinlikleriyle günün ilk dersini interaktif bir şekilde geçirmiş olacaklar. Çocuklar her hafta bir kahramanı tanırken hem eğlenecek hem de aile ve arkadaşlarına günün kahramanını tanıtacaklar. Bu sayede öğrencilerin hitabet gücü, sunum becerileri ve özgüvenleri gelişmiş olacak.

AdminAdmin