EKONOMİ
Giriş Tarihi : 08-08-2023 16:54

“Fındık Fiyatı Üreticiyi Memnun Etmedi”

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Giresun kalite fındığın kilogramının 84 lira, levant kalite fındığın kilogramının 82 lira 50 kuruş olarak açıklanmasının üreticiyi memnun etmediğini dile getirdi.

“Fındık Fiyatı Üreticiyi Memnun Etmedi”

Daha önceki basın açıklamalarında fındık fiyatının 100 lira olmasını istediklerini dile getiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Giresun kalite fındığın kilogramının 84 lira, levant kalite fındığın kilogramının 82 lira 50 kuruş olarak açıklanması bizim üreticimizi pek memnun etmedi. Çünkü bu sene hava şartlarının çok yağışlı gitmesinden dolayı fındıkta bir dengesizlik oldu. Yağışlardan dolayı fındık içinde istenen doluluk olmadı. Devamında da havaların çok sıcak olmasından dolayı fındıkta 5 çotanaktan 1 tanesi boş durumda bulunuyor. Ayrıca mazot, gübre, ilaç, özellikle de işçilik maliyeti fındığa çok büyük bir yük oluyor. Bizim gibi düz ovada maliyetler çok etkilemese de yüksek kesimlerde fındıkta yarı yarıya masraf artıyor. Devamında da TMO’nun alımlarında düzenli alım yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin kendi Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) belgelerini hatıra binaen komşularına ya da esnafa verdiklerini dile getiren Aydemir, bu durumun iç piyasada fındık fiyatlarının düşüşüne neden olduğunu ve çiftçilerin bunu yapmamalarını istediklerini söyledi.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir, fındıkta rekoltenin beklenenden düşük olacağını düşündüklerini dile getirerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Fındıkta 720 bin ton rekolte açıklandı, ancak yağışlardan ve ardından hava sıcaklıklarının yüksek olmasından dolayı fındıkta dökülmeler yaşandı. Bu yüzden de rekoltenin bu sene beklenenin altında olacağını düşünüyorum. Bu da üreticimizin aleyhine olacaktır.”

Haber: M.Emin COŞKUNDERE

AdminAdmin