SİYASET
Giriş Tarihi : 04-01-2024 18:32

“Ülkemiz Tarımda İthalata Bağımlı Hale Geldi”

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Tarım Danışmanlarının sorunlarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ( TBMM ) soru önergesi verdi. Karaman, Tarım Danışmanlarının aldığı ücretin yetersiz olduğunu gündeme getirdi.

“Ülkemiz Tarımda İthalata Bağımlı Hale Geldi”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Tarım Danışmanlarının, ülkemizde göreve başladığı 2009’da kazançları asgari ücretin yaklaşık 4 katına yakınken, 2024 Bütçesinde öngörülen yıllık brüt 144 bin lira ile bu rakam net asgari ücretin 1/3’üne kadar düşürüldüğünü belirterek, bu durumun hem görevdeki Tarım Danışmanı sayısının, hem de danışmanlık hizmeti verilen çiftçi sayısının ciddi oranda düşmesine sebep olduğunu söyledi.

‘‘BU ÜCRET İNSANİ VE AHLAKİ DEĞİL’’

Açlık sınırının 14 bin 26 lira, yoksulluk sınırın 45 bin 687 lira olduğu bir durumda, asgari ücretle dahi geçinmenin imkânsız olduğu bir ortamda bu ücretin insani ve ahlâki olmadığını kaydeden Karaman, ‘‘Ülkemizde, tarım ve hayvancılığın bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınarak, tarımsal üretime engel olan kota uygulamaları, ithalata dayalı politikalar ve uygulamalar derhal kaldırılmalı, tarım ve hayvancılığı destekleyecek uygulamalara hız verilmelidir. Her yıl milli gelirin %1’inden az olmaması gereken bu destekler ne yazık ki, her sene geride kalmaktadır. Bu durumun mağdurlarından biri de ülkemiz çiftçisini ekilebilir tarım arazileri ve bakılabilir hayvancılık noktasında bilinçlendiren ve geliştirmeye çalışan Tarım Danışmanlarıdır.’’dedi.

‘‘TARIMDA İTHALATA BAĞIMLI HALE GELDİK’’

Tarımda ithalatın ihracatı karşılama oranı yıldan yıla düşmesinin endişe verici olduğuna dikkat çeken Karaman, ‘‘Türkiye, tarım ve hayvancılık alanında kendi kendine yetebilen nadir ülkelerdendi. Gerek ekilebilir alan, gerekse toprak verimliliği açısından büyük bir potansiyele sahip ülkemizde tarıma, ne yazık ki uzun yıllardır gereken önem verilmemektedir. Kendi kendine yeten ülkemiz, zaman içerisinde ciddi oranda ithalata bağımlı hâle getirilmiştir. Tarımsal dış ticaret istatistikleri incelendiğinde ithalatın ihracata göre daha hızlı bir artış gösterdiği görülmektedir. Son 5 yılda tarım ihracatımız %55 oranında artış göstermişken, tarım ithalatımız %64 oranında artmıştır.’’ ifadesini kullandı.

Karaman’ın, Bakan Yumaklı’ya yönettiği 5 soru şöyle:

1.Tarım Danışmanları sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır, nelerdir?

2. Tarım Danışmanlarının ücret artışı ve özlük haklarına yönelik çalışmalarınız nelerdir?

3. Hâli hazırda faaliyette bulunan Tarım Danışmanı sayısı ve danışmanlık yapılan çiftçi sayısı ile 2009’dan bugüne yıllara göre bu sayılar kaçtır? İşsiz Tarım Danışmanı sayısı kaçtır?

4. Tarım Danışmanlarının kamuda istihdam edilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

5. Tarım Danışmanlığı özelinde bir mevzuat çalışmanız var mıdır?

AdminAdmin